Maliye Postası Dergisi
YENİ KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ KAPSAMINDA SERBEST MESLEK FAALİYETLERİNDE TESLİM VE HİZMETLERDE TAM TEVKİFAT UYGULAMASI
Serbest meslek faaliyeti;sermayeden ziyade şahsi mesaiye,ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması olarak tanımlanmaktadır.
Maliye Bakanlığı tarafından 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan yeni KDV Genel Uygulama Tebliği’nin konusunu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunununilgili maddeleri ile 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun geçici 16 ncı ve 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 120 nci maddelerinin Maliye Bakanlığı’na verdiği yetkiler çerçevesinde bu ve diğer Kanunlarda yapılan düzenlemeler ile 3065 sayılı Kanunun uygulanmasına ilişkin açıklamalar içermektedir.
Sözkonusu KDV Genel Uygulama Tebliği ile bugüne kadar uygulana gelen 1 ila 123 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğleri, bu Tebliğin yürürlük tarihi olan 26.04.2014 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmış ve kaldırılan Tebliğlere yapılan atıflar, bu yeni Tebliğin ilgili bölümlerine yapılmış sayılacağı, tebliğin yayım tarihini izleyen aybaşından itibaren yürürlüğe gireceği şeklinde düzenlenmiştir.
Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni KDV Genel Uygulama Tebliği’nin I/C.2.1.2.bölümünde “Tam Tevkifat Uygulaması” tekrar düzenlenmiş, 01.05.2014 tarihinden itibaren uygulanmaktadır.Bu kapsamdaki işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin tamamı, mal veya hizmetin alıcıları tarafından tevkifata tabi tutulmaktadır.
Tam tevkifat uygulanacak işlemler, yeni KDV Genel Uygulama Tebliği’nin I/C.2.1.2.bölümünde belirtilenlerle sınırlı olup, bunlar dışındaki işlemlerde işleme muhatap olanlar tarafından tam tevkifat uygulaması kapsamında işlem yapılmamaktadır.
Katma Değer Vergisinde tam tevkifat, reklam verme işlemlerinde, kiralama işlemlerinde, serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan işlemlerde, ikametgahı,işyeri,kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlar tarafından yapılan işlemlerde uygulanmaktadır.
3065 sayılı Kanunun (9/1) inci maddesine göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahip kılınmıştır.
Vergi alacağını güvence altına almak amacıyla düzenlenen bu madde sadece ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlar için öngörülmüş değildir. Maliye Bakanlığı, bunların dışında gerekli gördüğü diğer hallerde de verginin ödenmesinden işleme taraf olanları sorumlu tutabilecektir.
Maddede belirtilen işlemlere taraf olanlar, kendine mal teslim edilen veya hizmet ifa edilen kişi ve/veya kurumlardır. Bunlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten mükellef gibi sorumlu olmaktadırlar.
KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Maliye Bakanlığınca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığınca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün olmamaktadır.