Maliye Postası Dergisi
YAZILIM ÇALIŞMASI OLAN MOBİL UYGULAMA SATIŞLARINA YÖNELİK TÜRK VERGİ SİSTEMİ AÇISINDAN YAPILAN DEĞERLENDİRME
Mesud ALTUNDAĞ
1.GİRİŞ
Her geçen gün daha da yaygınlaşan ve gün içinde zamanımızın belirli bir bölümünü işgal eden akıllı telefonlarda neredeyse her gün yeni bir mobil uygulama ile karşılaşıyoruz. Dünyanın en çok satan telefon markası olan “Samsung” kullandığı elektronik satış platformu olan “Google Play” veyahut “İPhone” kullandığı elektronik satış platformu olan “App Store” için hazırlanan mobil uygulamadan elde edilen kazanç için herhangi bir vergi doğacak mı? Herhangi bir ülke sınırı olmadan bu tür telefonlara sahip kişilerin dünyanın her yerinden telefonuna indirilebildiği bu mobil uygulamaları(yazılım çalışmalarını) Türkiye’de yerleşik gerçek kişilerin hazırlaması ve bu uygulamalardan kazanç elde etmesi halinde hangi vergi türleri bakımından sorumlu olacaktır?
Türk vergi sistemi yenilikler ile beraber kendisini güncelliyor ve yeni düzenlemeler getiriyor. Burada elde edilen kazanç 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun konusuna, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun konusuna hem de 7194 sayılı kanun ile gelen Dijital Hizmet Vergisinin konusuna girmektedir. Bu çalışmamızda mobil uygulama satışlarından elde edilecek kazançta doğacak olan verginin ödenmesinden kimin sorumlu olduğu konusunda değerlendirme yapılmıştır.
2.GELİR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN
DEĞERLENDİRME
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37’inci maddesinde; “Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.” hükmüne yer verilmiştir. Ticari faaliyet, bir tür emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin “ticari faaliyet” olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak, bir faaliyetin “ticari faaliyet” sayılabilmesi için, kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerekmektedir. Aynı Kanunun 65 inci maddesinde, “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.” hükmü yer almaktadır. Diğer taraftan, aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, nakden veya hesaben yaptıkları ödemelerden, istihkak sahiplerinin gelir vergisine mahsuben tevkifat yapacak olanlar belirtilerek, hangi ödemelerden tevkifat yapılacağı bentler halinde sayılmış olup, (2) numaralı bent uyarınca, 18 inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden %17, diğer işlerde ise %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.