Maliye Postası Dergisi
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ VE KDV İADESİ-1
Mehmet AYDIN
Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, birlikler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları (genel ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların sermaye bileşimindeki hisse oranları yüzde elliyi geçen kurum ve kuruluşlar) ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye'deki şubeleri teşvik belgesi düzenlenmesi için müracaat edebilir.
Yatırım teşvik belgesi ile yatırımcılar gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve iadesi, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı desteği ve sigorta primi desteği gibi destek unsurlarından yararlanabilirler.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda gerek ekonomik gerekse sosyal amaçlarla bazı teslim ve hizmetler vergiden istisna tutulmuştur.
Yatırım teşvik belgesine ilişkin olarak ise 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda üç ayrı düzenleme yer almaktadır. Bu düzenlemeler sonucundan yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcıya ve buna mal satan satıcılara KDV iadesinin yapılması kararlaştırılmıştır.
Bu düzenlemelerden ilki KDV Kanunu’nun “Araçlar, Kıymetli Maden ve Petrol Aramaları ile Ulusal Güvenlik Harcamaları ve Yatırımlarda İstisna” başlığını taşıyan 13’üncü maddesinin (d) bendinde yer almaktadır. Bu bende göre Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makina ve teçhizat teslimleri ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları vergiden istisna edilmiştir. Söz konusu Kanun maddesinde de dikkat edileceği üzere belge kapsamındaki makine ve teçhizatların sadece teslimi istisna kapsamına alınmış iken yazılım ve gayri maddi haklarda ise satış ve kiralama işlemleri istisna kapsamına alınmıştır.