Maliye Postası Dergisi
YATIRIM TEŞVİK BELGELİ İNŞAATLARDA DAMGA VERGİSİ İSTİSNASI
Gürkan GÜVEN
1. GİRİŞ
Ülkemiz gelişmekte olan ülkeler kategorisine girdiğinden; yatırım ortamının iyileştirilmesine ihtiyaç duymaktadır. Zaman zaman parlamento tarafından çıkarılan Kanunlar veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleri yolu ile ülkemizde yatırım ortamını iyileştirici düzenlemeler yapılmaktadır.
09/8/2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 15/7/2016 tarihli ve 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda yer alan 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun uygulamasına yönelik düzenlemelere ilişkin olarak yatırım teşvik belgeli yatırımlara damga vergisi muafiyeti getirilmiştir.
Makalemizin konusunu, yatırım teşvik belgesi sahiplerinin belge kapsamında gerçekleştirdiği inşaatlara ilişkin sözleşmelerin damga vergisi muafiyetine girip girmeyeceği teşkil edecektir.
2. YATIRIM TEŞVİK BELGESİ HAKKINDA BİLGİLER
Yatırım teşvik belgesi hakkında genel bilgilere aşağıda yer verilmiştir;
2.1.Teşvik Sisteminin Amacı
Kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, üretim ve istihdamın artırılması, uluslararası rekabet gücünü artıracak ve araştırma- geliştirme içeriği yüksek bölgesel ve büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesi, uluslararası doğrudan yatırımların artırılması, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması, kümelenme ve çevre korumaya yönelik yatırımlar ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesidir. Bu amaca bağlı olarak Yatırım Teşvik Sistemi; genel, bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımların teşviki uygulamalarından oluşur.
2.2. Teşvik Belgesi Nedir?
Teşvik belgesi, yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın bu değerler ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkânı sağlayan, Karar’ın amaçları doğrultusunda gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen belgedir.
2.3. Kimler Teşvik Belgesi Alabilir?
Gerçek Kişiler, Adi Ortaklıklar, Sermaye Şirketleri, Kooperatifler, Birlikler, İş Ortaklıkları, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Kamu Kuruluşu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları, Dernekler, Vakıflar, Yabancı Şirketlerin Türkiye’deki Şubeleri...
2.4. Teşvik Belgesi Müracaatları Nereye Yapılacak?
Teşvik belgesi müracaatları genel olarak T.C. Ekonomi Bakanlığı’na yapılır. Ancak, genel teşvik uygulamaları kapsamında yer alan, sabit yatırım tutarı 10 milyon TL'yi aşmayan ve Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ 'de (2012/1 Sayılı Tebliğ) belirtilen genel teşvik uygulamaları kapsamındaki yatırımlar için başvuru sahibinin tercihine bağlı olarak yatırımın yapılacağı yerdeki yerel birimlere de başvurulabilecektir.
2.5. Yatırım Teşvik Belgesine İlişkin Damga Vergisi İstisnası
6728 sayılı "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile birçok kanun değişiklikleri ile yürürlüğe girmiştir. Değişiklik yapılan kanunlardan birisi de Damga Vergisi Kanunudur.
Damga Vergisi Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeler aşağıdaki şekilde özetlenmiştir;
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yer alan yatırım mallarına ilişkin olarak yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcılarla bu malların üreticileri ve tedarikçileri arasında düzenlenen kâğıtlar, münhasıran yatırım döneminde belge kapsamındaki yatırıma yönelik gayri maddi hakların kiralanması ve satın alınmasına ilişkin düzenlenen kâğıtlar, belge kapsamında sabit kıymet yatırımlarının imal ve inşasına yönelik düzenlenen sözleşmeler, taahhütnameler, teminatlar ve bu mahiyetteki kâğıtlar ile söz konusu yatırımlara yönelik danışmanlık ve teknik müşavirlik hizmetlerine ilişkin düzenlenen kağıtlara damga vergisi istisnası getirilmiştir.
İŞVERENLER TARAFINDAN ÇALIŞANLARA YAPILAN ÜCRET ÖDEMESİNİN VERGİLENDİRİLMESİNDE ÖZELLİK TAŞIYAN HUSUSLAR
ŞİRKETLERDE HUZUR ÜCRETLERİNİN BELİRLENMESİ
HİZMET ERBABINA PAY SENEDİ VERİLMEK SURETİYLE SAĞLANAN MENFAATLERDE ÜCRET İSTİSNASI
GERİ KAZANIM KATILIM PAYINDA VERGİSEL DURUMLAR
KAMU YARARI VE KAMU ZARARI PERSPEKTİFİNDE AGRESİF VERGİ PLANLAMASI
ALIŞVERİŞ FİŞİNİN/FATURASININ KAYBOLMASI HALİNDE İADE HAKKI DA KAYBOLUR MU?
ANONİM ŞİRKETLERDE KÂR PAYI ALMA HAKKINI SINIRLANDIRAN ETMENLER
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINCA İHRAÇ EDİLEN DEVLET TAHVİLİ VE HAZİNE BONOLARINDAN ELDE EDİLEN KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ
BAZI ÖZELLİKLİ BAŞLIKLARDA İŞ KAZASI ANALİZİ
İHBAR ÖNELİNİN BİR KISMI ÜCRETLİ, BİR KISMI ÇALIŞARAK KULLANILABİLİR Mİ?
YOKLAMA YAPILANIN BULUNMAMASI HALİNDE ELEKTRONİK YOKLAMA İMZA FORMUNUN İMZALATILMASI
