Diğer Haberler
Yargıtay Kararı: "Tuvalette Sigara İçen İşçi Tazminatsız İşten Atılabilir"
İşçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesi istemiyle dava açtı. Manisa İş mahkemesi yapılan yargılama sonunda, feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine, işçinin çalıştırılmadığı süre içerisinde en çok 4 aya kadar doğmuş ücret ve diğer haklarının ödenmesine karar verdi.
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını aşağıdaki gerekçelerle bozdu.
Dairenin kararında, işverenin iş yerinde sigara yasağına ilişkin uyarıları tuvalet dahil iş yerinin dört bir yanına uyarıcı yazı ve levhalarla astığı, kapalı mekanlarda sigara içmenin aynı zamanda bir yasa ihlali olduğunun herkes tarafından bilindiği vurgulandı.
Ayrıca işveren ile işçinin üyesi olduğu işçi sendikası arasında yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesinde, "sigara içilmez" işareti bulunan yerlerde sigara içmenin, kibrit ve çakmak kullanmanın, bunlara sigara, ateş, yanıcı ve parlayıcı maddeyle girmenin işten çıkarma sebebi olarak belirtildiği aktarıldı.
Kararda ayrıca gerekçelere dayandırıldı:
"Bu sebeple mahkeme gerekçesinde belirtildiği üzere tek başına sigara içilen yerin tuvalet olması, tuvaletlerin fayanslarla kaplı oluşu gibi gerekçelere dayanılarak davacının işe iadesi yönünde hüküm kurulması hatalıdır. Üstelik, iş sağlığı ve güvenliği uzmanının beyanlarından da anlaşılacağı üzere tuvaletin üretim alanlarına yakın mesafede bulunması ve etrafta bulunan maddelerin yanıcı nitelikte olması hususları göz önünde bulundurulduğunda, sigara içilmesinin tüm iş yeri ve iş güvenliği bakımından tehlike oluşturacağı kabul edilmelidir. Bu sebeplerle, somut olay bakımından işverenin, işçinin sözleşmesini İş Kanununun 28. maddesinin ikinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan 'işçinin kendi isteği ve savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi...' nedenine dayanılarak haklı sebeple feshettiğinin kabulü gerekir."