Diğer Haberler
Yargıtay Kararı: " Eski İş Yerini Bildirmemek İşten Çıkarılma Nedeni Değildir"
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, istinaf mahkemesinin "işe girişte eski iş yerini bildirmeyip müracaatta yanlış ve eksik bilgi vermenin" işten çıkarılma sebebi olduğuna ilişkin kararını bozarak, davacının işe iadesine karar verdi.
İZMİR'DE yaşayan İ.B, 2015'te işe girdiği şirket tarafından 2016'da, "4857 sayılı İş Kanunu"nun ilgili maddesindeki, "İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin iş vereni yanıltması" bendi gerekçe gösterilerek iş sözleşmesinin haksız yere feshedildiği iddiasıyla firma hakkında dava açtı.
Davaya bakan İzmir 8. İş Mahkemesi, İ.B'nin işe iadesine, şirketin davacıyı işe başlatmaması halinde tazminat ödemesine karar verdi.
Şirketin avukatı ise İ.B'nin çalışmak için verdiği bilgilerin gerçeğe uygun olmadığını ve firmadan bilgi sakladığı gerekçesiyle davanın reddedilmesi talebinde bulunarak İzmir Bölge Adliye Mahkemesine başvurdu.
Müracaatı değerlendiren İzmir Bölge Adliyesi 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu.
Bu kez İ.B'nin avukatı Tayfur Başünlü, "Müvekkilinin iş akdinin haksız ve gerekçesiz olarak feshedildiğini" ileri sürerek temyize gitti.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, davacı İ.B'nin başvurusunu kabul edip, istinaf mahkemesinin kararının bozularak, işverence yapılan feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verdi.
Daire, İ.B'nin 2015'te iş başvurusunda bulunduğu şirkette, doldurduğu başvuru formunda "daha önce çalıştığı kuruluş adı" bölümünde iki işyerinin adını yazdığını, geçirdiği hastalıktan sonra 2016'da yeniden başvuru formu doldurulması istendiğinde, davacının daha önce bildirmediği önceki iş yerlerini de belirttiğine dikkati çekerek, İ.B'nin bilgi saklamasının ve gerçeğe aykırı bilgi vermesinin idari ve yasal olarak kabul edilebilecek nitelikte olmadığı belirtilerek iş sözleşmesinin feshedildiğini vurguladı.
İ.B'nin işe iadesine ilişkin gerekçeli kararını açıklayan daire, "Davacının, iş müracaatı sırasında başvuru formunda bulunan iki sütuna önceden çalıştığı iki işvereni belirtmesi diğerlerini yazmamış olması güven zedeliyici bir işlem olarak değerlendirilemez. Davacı işçinin işe müracaatı sırasında kendi özelliğiyle ilgili bir hususu da gizlemediği açıktır. Dosya kapsamına göre, davalı işverenin davacıya ilişkin feshinin gerek haklı gerekse geçerli bir nedene dayanmadığı ortadayken davanın reddine (İstinaf kararına ilişkin) karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Yargıtay Kararı: " Avukata Borçluları Israrlı Arama Ve Mesajları İçin Verilen Ceza Hukuka Uygundur"

Sözleşmede Cayma Hakkına Dair Tüketici Hakem Heyeti Kararı

Geçen Yıl Yapılan Vergi Denetimlerinde 160 Milyar Liralık Eksik Beyan Tespit Edildi

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Sınai Mülkiyet Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik

Sağlık Hizmetlerini Usulsüz Kullananlara Ceza

İstanbul'da Ruhsatı Ya Da İşletme Belgesi Olmayan Oteller Kapanacak

Gümrük Vergileri Ve Para Cezalarının Tahsiline İlişkin Düzenlemeye Gidildi

Hazine Taşınmazlarının Tahsis Yetkileri Valilikler İle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine Devredildi

Trafik Kazası Tutanaklarını Hukuksuzca Satın Alıp Kazazedeleri Dolandırıyorlar

Maliye Ekipleri Birçok Sektörde Hasılat Tespitlerine Başladı

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikle Aile Hekimi Değişikliği Kolaylaştırıldı

Siber Zorbalık İhbar Hattı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Tapu İşlemlerine İlişkin Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı
