Diğer Haberler
Yargıtay Kararı: "Almanya’da Mesleki Eğitim Dolayısıyla Zorunlu Prim Ödenen Dönemler, Sigorta Başlangıç Tarihi Olarak Kabul Edilir."
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararında, Almanya ile Türkiye arasında yapılan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’nin 29/4. maddesinde “Bir kimsenin Türk sigortasına girişinden önce bir Alman rant sigortasına girmiş olması halinde, Alman rant sigortasına girişi, Türk sigortasına giriş olarak kabul edilir” hükmünü içerdiği belirtildi. Yargıtay, gurbetçinin mesleki öğrenim gördüğü dönemde yatırılan zorunlu primin, sigortalılığın başlangıcı olarak kabul edilmesi gerektiğini bildirdi.
Yurtdışından borçlanmak suretiyle emekli aylığı bağlananlar eğer 6 aydan uzun süre yurtdışında bulunurlarsa yoklama belgesi doldurmaları gerekiyor. Yoklama belgesinde emekli aylığı alırken yurtdışında çalışıp çalışmadıkları, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadıkları sorgulanıyor. Belgenin, 6 aylık sürenin dolduğu tarihten sonraki üç aylık süre içinde aylığı bağlayan birime verilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, üç aylık sürenin ardından, belgeler getirilinceye kadar aylıklar kesiliyor.
Türkiye’de yıllardır, staj döneminde yapılan sigortanın, sigortalılık başlangıcı olarak kabul edilmesi konusunda talepler dile getiriliyor. Ancak bugüne kadar bu taleplere dönük yasal düzenleme yapılmadı. Yargıtay’ın bu kararı, Almanya’daki gurbetçilere, mesleki eğitim gördükleri dönemde yatırılan zorunlu primlerin sigortalılık başlangıcı olarak kabul edilmesini sağlaması bakımından önem taşıyor. Böylece gurbetçiler, borçlandıkları takdirde daha erken emekli olabilecekler.