Maliye Postası Dergisi
YABANCI DEVLETLERDEN ÜLKEMİZE GELEN KARA TAŞITLARININ MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ
Mültecilerin yanlarında getirdikleri araçların ülkemizde serbest bir şekilde dolaştığı görülmektedir. Bu bağlamda Ülkemizde Motorlu Taşıtlar üzerinden alınan vergiler için, 18.2.1963 tarihinde kabul edilen 197 sayılı MTV kanunu ile düzenleme yapılmış vergileme ölçüleri, yöntemleri ve mükellefin kim olacağına dair açık betimlemelerle uygulamaya yön verilmiştir. Bahsi geçen kanunla karşılaşılan duruma ilişkin bilgiler verilecektir.
MOTOR TAŞITLAR VERGİSİNİN KONUSU.
Bahsi geçen kanunun birinci maddesinde bu kanunun mevzusundan bahsedilmiş olup, Bu Kanunun 5 ve 6 ıncı maddelerinde yazılı tarifelerde yer alan; a) Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları, b) Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, Motorlu Taşıtlar Vergisine tabidir. Şeklinde verginin konusu belirtilmiştir.
5.madde de; Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler aşağıdaki (I) sayılı tarifeye göre vergilendireceği, (I) Sayılı tarifede yazılı taşıtlar dışında kalan, motorlu kara taşıtları (II) sayılı tarifeye göre (…) (1) , uçak ve helikopterler (Türkkuşu, Türk Hava Kurumuna ait olanlar hariç) aşağıdaki (IV) sayılı tarifeye göre vergilendirilir. (Ekcümle: 4/6/2008-5766/9 md.) Zirai ilaçlama amacıyla kullanılmak üzere kayıt ve tescil edilmiş uçaklar için (IV) sayılı tarifede yer alan vergi tutarları yüzde 25 oranında uygulanması gerekeceği yönünde uygulamaya yön verilmiştir.
YABANCI PLAKALI ARAÇLARIN DURUMUYLA İLGİLİ DÜZENLEMELER