Maliye Postası Dergisi
VERGİSEL YÖNDEN GIDA BANKACILIĞINA YAPILAN BAĞIŞ VE YARDIMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Gıda bankacılığı sisteminde ihtiyacı bulunanlara gıda, temizlik, giyecek ve yakacak yardımı yapabilmesine ilişkin hükümler bulunan ve kâr amacı gütmeyen dernek veya vakıf “Gıda Bankası” olarak faaliyetini icra etmektedir. Gıda Bankası, üretici veya satıcılardan bedel ödemeden almış olduğu ürünleri aracı işlevini görerek ihtiyacı olanlara düzenli ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasını sağlamaktadır.
Gıda bankacılığı sisteminde, ekonomik açıdan durumu iyi olmayan vatandaşlar ile ellerinde çeşitli nedenlerle piyasaya sürülemeyen veya pazarlanması verimli olmayan ihtiyaç fazlası gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddeleri bulunan üretici, lokanta, market, otel vb. gerçek ve tüzel kişiler arasında köprü vazifesi görerek israfın önlenmesi hususunda toplumsal şuurun oluşmasına katkıda bulunarak sosyal adaletin sağlanması yolunda önemli bir adım atılmıştır.
Makalemizde gıda bankacılığı ve gıda bankacılığı konusunda mevcut yasal düzenlemeler ele alınmış ve bu kapsamda bağış yapan işletmeler ile bağışı alan dernek veya vakfın bilanço esasına göre yapmaları gereken muhasebe kayıtlarına örnekler verilmiştir.
2. Maliye Bakanlığı’nın Gıda Bankacılığı Uygulamasına Yönelik Belirlediği Usul ve Esaslar
5035 sayılı Kanunla, Gelir Vergisi Kanunun 40. ve 89. maddelerinde, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinde yapılan değişikliklerle Maliye Bakanlığı’ nın belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde gıda bankacılığı kapsamında bağışlanan gıda maddelerinin maliyet bedellerinin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.