Maliye Postası Dergisi
VERGİ USUL KANUNUNA VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİNE GÖRE ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 323. maddesinde; ticari ve zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmak şartıyla; dava veya icra safhasında bulunan alacaklar ile yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacakların şüpheli alacak sayılacağı, bu şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabileceği, bu karşılığın hangi alacaklara ait olduğunun karşılık hesabında gösterileceği, teminatlı alacaklarda bu karşılığın teminattan geri kalan miktara inhisar edeceği, şüpheli alacakların sonradan tahsil edilen miktarlarının ise tahsil edildikleri dönemde kâr/zarar hesabına intikal ettirileceği hükme bağlanmıştır.
Tekdüzen Hesap Planı’nda alacaklar ise; “12 Ticari Alacaklar” ve “13 Diğer Alacaklar” grup hesaplarında izlenir. Bir yıl içinde paraya dönüşmesi öngörülen ve işletmenin ticari ilişkisi nedeniyle ortaya çıkan (işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışından doğma) senetli ve senetsiz alacaklar “12 Ticari Alacaklar” grubunda gösterilir.
Bu niteliklere haiz alacakların kaydedildiği aktif karakterli hesaplar, şüpheli alacaklar; bu alacaklar için bilançonun pasifinde oluşturulan fonlar ise, şüpheli alçaklar karşılığı olarak adlandırılmaktadır.