Maliye Postası Dergisi
VERGİ USUL KANUNUNA GÖRE İSPAT
Vergi Usul Kanununda İSPAT, “Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin işlemlerin gerçek mahiyeti esastır”
“Vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin işlemlerin gerçek mahiyeti yemin hariç her türlü delille ispatlanabilir, şu kadar ki, vergiyi doğuran olayla ilgili tabii ve açık bulunmayan şahit ifadesi ispatlama vasıtası olarak kullanılamaz.”
“İktisadi, ticari ve teknik isaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfeti bunu iddia eden tarafa aittir.” (VUK md. 3/B)
Bu maddede vergiyi doğuran olayın yemin hariç her türlü delille ispat edileceği açıklanmış, ancak bu delillerin ne olduğu konusunda bir açıklamaya yer verilmemiş, sadece yeminin, olayla ilişkisi olan kişiler nezdinde yapılması halinde delil olabileceği hususu belirtilmiştir.
Hemen belirtmek isteriz, vergi hukuku dahil bir ülkenin hukuk sistemi, bir bütünlük teşkil eder. Bu nedenle Medeni Usul Hukuku ilkeleri, hukuk alanında olduğu gibi, vergi usul hukukunda da geçerli olur.
Bu meyanda Medeni Usul Hukukunda yer alan ispat vasıtaları, vergi usul hukukunda da geçerli olur.