Maliye Postası Dergisi
VERGİ KAYDI RE’SEN SİLİNMİŞ ŞİRKET ORTAKLARI; SGDP İADESİ ALABİLİR. NASIL MI?
Yazımın başlığını gördüğünüzde emekli olduktan sonra 4/a hizmet akdi ile çalışan sigortalılar hariç diğer 4/b ve 4/c’ li olarak emekli olduktan sonra kendi nam ve hesabına çalışanlar ile bir şirkete ortak olanlar için SGDP’nin 29.02.2016 tarihinde tamamen kaldırıldığı halde şimdi bu yazı neden kaleme alındı diye düşünebilirsiniz. Yazımdaki konu SGD Primi ödeyerek hizmet akdine bağlı 4/a sigortalıları kapsamamaktadır. Yazımın konusu tamamen emekli olduktan sonra bir şirkete ortak olanları ve aldıkları emekli aylığından kesinti suretiyle Sosyal Güvenlik Primi ödeyenleri kapsamaktadır.
06.05.1986 tarihinden başlayıp 29.02.2016 tarihine kadar uygulanan bu yasa 4/a’lı çalışanlar için ayrı, 4/b’li kendi nam ve hesabına çalışan Ticari ve Serbest Meslek Kazançları için ayrı ve 4/c’li emekli ve banka sandıkları için ayrı dönem ve değişken prim oranlarında prim kesintisi yapılmak üzere uygulanmış %15 prim oranı önce %10’a düşürülmüş ve 29.02.2016 tarihinde de ( 4/a hariç ) tamamen kaldırılmıştır.
Yazımızın esas konusuna geldiğimizde emekli olduktan sonra bir şirkete ortak olan şahıslardan bazıları tescil kaydı yaptırmadığı için ve eski tarihlerde Vergi Daireleri ile SG Kurumu arasında otomasyon sistemi olmamasından dolayı şirketteki ortaklıkları SG Kurumunun bilgisi dışında kaldığından yıllarca ödenmeyen SGD Primleri birikerek dağ gibi olmuştur. Bunun üzerine bu ortaklar önce 6111 sayılı Yasa ile daha sonra da 6552 sayılı Yasa ile gecikme zammı indiriminden yararlanabilmek ve taksitler halinde ödemek için başvuru yapmışlar ve adına tahakkuk eden prim ve gecikme zamlarını yapılandırmalar ile ödemişlerdir. Bunun dışındaki ortaklar bildirimlerini yaptıklarından almış oldukları aylıklardan kesinti yapılmak suretiyle SGD Primleri ilgili kurumlarca tahsil edilmiştir.