Maliye Postası Dergisi
VERGİ DAİRESİ TARAFINDAN MÜKELLEFİYETİN RE’SEN TERK ETTİRİLMESİ İŞLEMLERİ
213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre “vergi dairesi” mükellefi tespit eden, vergi tarh eden, tahakkuk ettiren ve tahsil eden daire olarak belirlenmiş olup, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek veya tüzel kişi de “mükellef” olarak tanımlanmıştır.
Anılan kanunun “Mükellefin Ödevleri” başlıklı ikinci kitabında, mükellefiyete ilgili temel konular toplanmıştır. Bu bölümde yer alan 153 üncü maddeye göre; vergiye tabi ticaret ve sanat erbabı, serbest meslek erbabı, kurumlar vergisi mükellefleri, kollektif ve adi şirket ortakları ve komandit şirketlerin komandite ortakları işe başladıklarını vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. Aynı kanunun 160 ıncı maddesine göre de, 153 üncü maddede yer alan mükellefler, işi bıraktıkları takdirde de durumu vergi dairesine bildireceklerdir. Bu itibarla, işi başlama ve işi terk durumlarının vergi dairesine bildirilmesi olayı, Vergi Usul Kanununda mükellefiyetle ilgili bir ödev olarak karşımıza çıkmaktadır.
Vergi Usul Kanununun 160 ıncı maddesi gereğince işi bırakma bildiriminde bulunmayan mükelleflerin mükellefiyet kayıtlarının vergi dairesince terkin edilmesi işlemleri ile ilgili bu yazımızda, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan 12/05/2016 tarihli ve 295370981005[37]-53535 sayılı 2016/2 seri no.lu Uygulama İç Genelgesinde yer alan bilgiler ana hatlarıyla aktarılmaya çalışılacak ve konu hakkındaki yargı kararlarına ilişkin bilgilere de yer verilecektir.
Re’sen Terk İşlemlerinin Yasal Dayanağı