Maliye Postası Dergisi
VERGİ BORÇLANMALARIYLA HAK KAZANILAN HİZMET SÜRELERİNİN AYLIK BAĞLAMA İŞLEMLERİNE ETKİSİ
Cengiz TÜRKCAN
I- GİRİŞ
5510 sayılı sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun geçici 8. maddesi ile 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanun’un mülga geçici 18. maddesi kapsamında vergi mükellefiyet sürelerini belgelemek kaydıyla yapılan vergi borçlanmaları 1479 sayılı Kanunu’na göre 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında değerlendirilmektedir.
İlgili kanunlar kapsamında yapılan vergi borçlanmaları sigortalıların emekliliğe hak kazanma şartlarında ve aylık miktarlarının belirlenmesinde büyük avantaj sağlamaktadır.
Bu makalede, vergi borçlanmalarının ne şekilde yapılacağı ve borçlanılan sürelerin aylık bağlama işlemlerine nasıl bir etkisi olduğu hususlarına açıklık getirilecektir.
II-VERGİ MÜKELLEFİYET SÜRELERİNİN BELGELENMESİ VE BORÇLANMA İŞLEMLERİ
1479 sayılı Kanuna 619 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin geçici 1. ve 4956 sayılı Kanunla eklenen geçici 18. maddelerine göre; sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 04.10.2000 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olan sigortalıların sigortalılık hak ve mükellefiyetlerinin 04.10.2000 tarihinden itibaren başlayacağı, ancak bu Kanun’a göre zorunlu sigortalı olarak tescil edilmiş olanların sigortalılıklarının, bu Kanun’un yürürlük tarihinden itibaren altı ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumun’a yazılı olarak başvurmaları ve 20.04.1982-04.10.2000 tarihleri arasındaki vergi kayıtlarını belgelemek ve belgelenen bu sürelere ilişkin olarak hesaplanacak prim borçlarının tamamını, tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde, ödeme tarihinde bulundukları gelir basamağının yürürlükte olan prim tutarı üzerinden ödemek kaydıyla bu sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirileceği hükme bağlanmıştır.
5510 sayılı sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 1479 sayılı Kanun’a ilişkin geçiş hükümlerinin düzenlendiği Geçici 8. maddesinde bu Kanun’un 4/1-bstatüsünün (4) numaralı alt bendi hariç diğer alt bentlerine göre sigortalılık niteliği taşıdıkları halde bu Kanun’un yürürlük tarihine kadar kayıt ve tescillerini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü bu Kanun’un yürürlük tarihinden itibaren başlayacağı, Kanun’un 4/1-bstatüsünün (4) numaralı alt bendine göre sigortalı sayılanların hak ve yükümlülüğünün ise 7. maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre başlayacağı öngörülmüştür.