Maliye Postası Dergisi
VERASET VE İNTİKAL VERGİSİNDE MUAFİYET UYGULAMASI
VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KANUNUNDA DÜZENLENEN MUAFİYET UYGULAMASININ USUL VE ESASLARI
Bilindiği üzere veraset ve intikal vergisi servet üzerinden alınan bir vergidir. Ülkemizde uygulanan veraset ve intikal vergisiyle, servet transferlerinin vergilendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle bu vergi sadece miras suretiyle vaki ölüme intikalleri değil, yaşayan kişilerin yaptıkları tüm ivazsız intikalleri de kapsamaktadır.
7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1’inci maddesi hükmüne göre; Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan kişilere ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız bir şekilde bir kişiden diğer kişiye intikali veraset ve intikali ile Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan kişilerin yabancı memleketlerde aynı şekilde iktisap ettikleri mallar veraset ve intikal vergisinin konusunu oluşturmaktadır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetindeki bir şahsın Türkiye sınırları dışında bulunan malını veraset yoluyla veya sair suretle ivazsız bir şekilde iktisap eden ve Türkiye'de ikametgahı bulunmayan yabancı şahıslar bu verginin mükellefi olmazlar.
7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 2’nci maddesi hükmüne göre, bu Kanunda kullanılan "Şahıs" tabiri; aksine hüküm bulunmadıkça gerçek kişileri ve tüzel kişileri ifade etmektedir.
Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 5’inci maddesi hükmüne göre, veraset ve intikal vergisinin mükellefi, veraset yoluyla veya ivazsız bir şekilde mal iktisap eden gerçek ve tüzel kişilerdir.