Maliye Postası Dergisi
VEFATTAN ÖNCE ALINMAYAN AYLIKLARIN DURUMU NE OLACAKTIR?
Gürkan GÜVEN
GİRİŞ
Emekli olmak her çalışanın hayaliyken bu hayalin gerçeklemesi için, sigorta başlangıç tarihi, hizmet süresi, çalışan kişinin adına ödenen prim miktarı ile yaş kriterlerinin karşılanması gerekiyor. Bu şartlara uygun olması durumunda kişi emeklilik maaşı alabiliyor. Hayatının bir kısmında çalışan ancak sonrasında çalışmayan kişiler ya da yaş haddi ve sigortalılık süresini doldurup primi eksik kalanlar SGK’dan sigorta prim parasını alabiliyor. Peki, Ölen kişinin SGK tarafından gerçekleştirilmiş ve bankada bulunan ödemeler veya hak sahiplerinin haklarını ilerleyen safha da anlamaları durumunda durumu ne olacaktır?
Sosyal Güvenlik Mevzuatımızda ayrıntıları ile düzenlenen bu sorunun cevabı makalemizin konusunu teşkil edecektir.
1. SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN DÜZENLEMELERİNDE KONUNUN TANIMI
Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir/aylık alan sigortalıların veya hak sahiplerinin ölümü halinde hak edip de alamadıkları aylıkların hak sahiplerine ödenmesine verese işlemleri denilmektedir.
Kurumdan gelir veya aylık alanların vefatı durumunda bankadan almadığı bir tutar var ise varislerin gerekli belgelerle süresi içinde başvurmaları halinde varislere ödenmektedir. 2018/38 sayılı genelge ile bu süre düzenlenmiştir.
2. VERESE İŞLEMLERİ
Görüleceği üzere Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir/aylık alan sigortalıların veya hak sahiplerinin ölümü halinde hak edip de alamadıkları aylıkların hak sahiplerine ödenmesine verese işlemleri denilmektedir.
Aşağıda makalemizin konusunu teşkil eden sürece yönelik varese işlemleri açıklanmıştır;
2.1.Başvuru Usulü
Sigortalının varislerinin bu ödemeyi alabilmeleri için Kurum’a şahsen veya vekilleri aracılığıyla yazılı başvuru yapmaları gerekmektedir.
2.2.Başvurulacak Merci
Sürekli iş göremezlik geliri, malullük ve yaşlılık tahsis dosyası sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezlerinde iken ölen sigortalıların varisleri ilgili merkeze veya müdürlüğe başvurmalıdır.
Sürekli iş göremezlik geliri, malullük ve yaşlılık tahsis dosyası sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezlerinde iken ölen ve ölüm dosyası Genel Müdürlükte bulunan sigortalılar için ise ilgili Müdürlüğe başvuru yapılmalıdır.
2.3. Ödeme İçin Gerekli Belge Ve Bilgiler
Ödemenin yapılabilmesi için;
- Yetkili mahkemelerden alınmış veraset ilamı ya da noterliklerce düzenlenmiş mirasçılık belgesinin aslı ya da onaylı sureti,
- Vefat eden sigortalının veya hak sahiplerinin 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince vergiden muaf olduğuna, vergisinin ödenmiş bulunduğuna dair ilgili vergi dairesinden temin edilecek onaylı belge,
- Varislerden biri tarafından verilmiş imzalı dilekçe, gerekmektedir.
Belgeler eksik olursa tamamlanmadan ödeme yapılmamaktadır.
2.4. Ödeme Hangi Hesaba Gerçekleştirilmektedir?
Gelir/aylık alan sigortalıların veya hak sahiplerinin ölümü halinde hak edip de alamadıkları tutarlar banka veya PTT tarafından Kurum hesaplarına iade edilmektedir.
2.5. Ölen Kişinin SGK’ya Borcu Var İse Durum Ne Olacaktır?