Diğer Haberler
Üretildikleri Ülkede Tescil Edildikten Sonra İthal Edilen Araçlara El Konuluyor
Yaklaşık 12 bin araca el konulurken, geri kalan 30 bin aracın da ithalat zamanına göre incelemeye tabi tutulacağı kaydediliyor. Bu yolla ithal edilen araçlar, birkaç kez el değiştirse bile her sahibi aynı muameleye maruz kaldığı için çok sayıda mağdur ortaya çıkıyor.
Trafiğe çıkmasa bile bu araçlar üretildikleri ülkede tescile tabi tutulduğu için, Türkiye’de yapılan incelemede ikinci el statüsünde değerlendiriliyor. Mevcut mevzuata göre de Türkiye’ye ikinci el araç ithalatı, çok özel durumlar dışında yasak. Çelişki de bu noktada ortaya çıkıyor.
Bu yüzden hakkında dava açılmış bir otomobil sahibi, şu ana kadar 12 bin araca el konulmasına rağmen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın halen bu yolla araç girişine izin verdiğini, bunun da yeni mağduriyetlerin oluşmasına yol açacağını kaydetti ve “2008 yılında getirilen bir araç, bugüne kadar 3-4 kez el değiştirmişse, ithalatla hiç ilgisi olmayan son kullanıcıya dava açıyor. Bu kişi de aracı aldığı kişiye dava açıyor. Her dava dosyası için insanların cebinden vekalet ücreti dahil yaklaşık 40 bin lira çıkıyor” ifadelerini kullandı.