Diğer Haberler
"Üniversiteye Küsme Var, Okusam Ne Olacak Algısı Yayılıyor"
Boş kontenjanların artışında üç temel teknik sebebe işaret ediliyor. Bu üç sebep, kontenjanların sürekli artışı, meslek liselerinden meslek yüksekokullarına doğrundan geçişin kaldırılması ve hukuk, mühendislik gibi bazı bölümlere baraj puanların getirilmesi şeklinde sıralanıyor.
"Üniversiteye küsme var"
Ancak MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, boş kontenjanların artışındaki üç teknik sebebin dışında iki sebep daha olduğunu belirtiyor. Prof. Erkurt, "Bu üç teknik sebep boşlukları artırdı fakat iki tane daha sebep var. Birincisi ekonomik; boşlukların büyük çoğunluğu vakıf üniversitelerinde, Kıbrıs'ta ve diğer ülkelerdeki devlet üniversitelerinde yani paralı eğitimlerde. Ekonomide belirsizlik artıyor. Veliler daha dikkatli davranıyorlar, vakıf üniversitelerinden, Kıbrıs'tan, diğer ülkelerden çekiliyorlar yani dördüncü sebep ekonomi. Beşinci sebep de, elimde veri yok ama gözlemim bu, öğrenciler üniversitelerden istediklerini alamadıklarını görüp 'Üniversiteye gitmeye gerek yok, gitsek de ne olacak?' demeye başladılar. Üniversiteye bir küsme var. Bütün dünyada bunu görüyoruz. Üniversitenin toplumun ihtiyaçlarına cevap veremediğinin toplumun bütün kesimleri tarafından fark ediliyor hale gelmesi, üniversite talebini azaltıyor. Bunun yerini Udemy, Udacity gibi sertifika programı veren özel şirketler alıyor. Bu artacak diye düşünüyorum, üniversite diplomasının geçerliliği ve değeri azalacak diye düşünüyorum" şeklinde konuşuyor.
Prof. Erkut, "Üniversiteyi mesleğe indirgedik, şimdi fark ettik ki o diploması o mesleği getirmiyor. Üniversiteden böyle bir beklentinin olması da yanlıştı belki, üniversiteler yapamayacakları bir söz vermek durumunda kaldılar topluma, o sözü tutamadıklarını görünce toplum, kendini geri başladı" ifadesini kullanıyor.