Maliye Postası Dergisi
ÜLKEMİZDE ÇALIŞAN YABANCI UYRUKLU İŞÇİLERİN SOSYAL GÜVENCELERİ
Ersin UMDU
Küreselleşen dünyada sosyal, ekonomik, kültürel vs. bütün olgular dünya içinde çok rahatlıkla ve hızlı bir şekilde hareket halindedir. Serbest hareket imkanından emek de yararlanmakta ve ihtiyaç durumuna göre legal veya illegal yollarla da işçilerin mobiletesin söz konusu olmaktadır. Bu bağlamda ülkemize de gelen ya da işverenleri tarafından getirilen yabancı uyruklu işçiler bulunmaktadır. Türkiye’de kayıtlı ya da kayıtsız toplam 1 milyondan fazla yabancı uyruklu işçiler bulunmaktadır.Burada kayıtlı olarak kastedilen yabancı uyruklu işçiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni alınan yabancılardan. Ayrıca kayıtlı ile kastedilen Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi sigortalı olanları da göz önünde tutmak gerekir. Ancak mevzuat gereği her çalışma izni alınan işçiyi SGK’da sigortalı göstermek gerekmiyor.
Makalemizde yabancı uyruklu çalışanların sosyal güvencelerinin nasıl sağlanması gerektiği izah edilecektir.
YABANCI UYRUKLU İŞÇİLERDE ÇALIŞMA İZNİ
Yabancı uyruklu işçilerin sosyal güvencelerinin nasıl sağlanması gerektiği konusu izah edilmeden önce ülkemizde çalışacak olan her yabancı uyruklu işçi için gerekli olan çalışma iznini izah etmekte fayda bulunmaktadır.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri , yargı kararları,genelgeleri ve özelgeleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Maliye Postası Dergilerini incelemek için tıklayın.
Abonelerin soruları ve Maliye Postası'nın yanıtlarından bazılarını incelemek için tıklayın.