Maliye Postası Dergisi
ÜCRET KESİNTİ CEZALARI NASIL UYGULANABİLİR?
Ücret kesinti cezaları da böyle bir düşünce sonucunda mevzuatımızda yer almış ve çalışma yaşamında uygulamaya geçirilmiştir.
Ücret kesinti cezaları ile işçilerin sorumluluklarını daha iyi yerine getirmesi, işyeri üretim kapasitesinin, karlılığın ve işçinin verimliliğinin artırılması, işyeri disiplinin sağlanması ile işçiler arasında haksız rekabetin önlenmesi amaçlanmıştır. İşyeri kurallarına ve iş mevzuatı, iş sözleşmeleri ile kendisine yüklenilen görev ve sorumlulukları yeterince yerine getirmeyen işçilerin iş sözleşmelerinin feshedilmeden önce bir şans verilerek kendisini düzeltmesi amaçlanmıştır.
HUKUKİ DÜZENLEME:
10.06.2003 tarihinde yürürlülüğe giren yeni 4857 sayılı İş Yasamızın 38. Maddesi ücret kesinti cezalarını düzenlemiştir.
Ücret kesinti cezaları başlıklı 38.maddeye göre “ İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz. Bu paralar işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılıp harcanmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hesabına Bakanlıkça belirtilecek Türkiye’de Kurulu bulunan ve mevduat kabul etme yetkisini haiz bankalardan birine, kesildiği tarihten itibaren bir ay içinde yatırılır. Her işveren işyerinde bu paraların ayrı bir hesabını tutmaya mecburdur. Birikmiş bulunan ceza paralarının nerelere ve ne kadar verileceği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının başkanlık edeceği ve işçi temsilcilerinin de katılacağı bir kurul tarafından karara bağlanır. Bu kurulun kimlerden teşekkül edeceği, nasıl ve hangi esaslara göre çalışacağı çıkarılacak bir yönetmelikte gösterilir.
4857 sayılı İş Yasası’ nın 38. Madde hükümleri incelendiğinde; ücret kesinti cezaları uygulanmasında izlenecek prosedürü aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz: