Maliye Postası Dergisi
ÜÇ YILDAN BERİ ÖLÜMLÜ İŞ KAZASI OLMAYAN ÇOK TEHLİKELİ İŞYERLERİNDE 01.01.2019 TARİHİNDEN İTİBAREN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ UYGULANACAKTIR
Ahmet AĞAR
Bilindiği ve hatırlanacağı gibi, 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 25. maddesi ile 4447 sayılı Kanuna eklenen Ek-4. maddeye göre, çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan ve üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan bir iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde işsizlik sigorta prim teşviki uygulanacaktır.
Vahim sonuçlar doğuran iş kazalarının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla yapılmış olan bu düzenlemeye göre, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre çok tehlikeli sınıfta yer alan ve iş kazasının meydana gelmediği işyerlerinde sigorta prim teşvikinin nasıl uygulanacağı ve bu kapsama giren işyeri işverenlerinin prim indiriminden nasıl yararlanacakları, bu makalenin konusu olacaktır.
II- Sigorta Prim Teşvikinden Yararlanacak İşyerleri ve Gerekli Şartlar:
SGK’nı verilerine göre, özel sektöre ait toplam 1.851.560 işyeri bulunmakta olup, bunlardan 238.743 işyeri Çok Tehlikeli sınıfta yer alan işyeridir.
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen ek madde ile çok tehlikeli işyerlerine getirilen işsizlik sigortası prim teşvikinden (indiriminden) yararlanabilmek için belirlenmiş olan üç ayrı şart bulunmaktadır. Buna göre;
1- İşyerinin, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alan bir işyeri olması,
2- Bu işyerinde ondan fazla sigortalı işçinin çalışmış olması,
3- İşyerinde Son 3 yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan bir iş kazasının meydana gelmemiş olması,
Gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen şartları taşıyan işyerlerinde, üçüncü seneyi takip eden bir sonraki takvim yılından gereçli olmak üzere ve üç yıl süreyle çalışan işçilerin işsizlik sigortası primi işveren payı olan % 2 yerine, % 1 olarak ödenecektir.
Bu prim teşviki devam ederken, işyerinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan bir iş kazasının meydana gelmesi hâlinde takip eden aydan itibaren bu teşvik uygulamasına son verilecek. İşverenler bu fıkrada öngörülen yukarıda yazılı bulunan şartları tekrar sağlamaları ve SGK’ya talepte bulunmaları halinde bu teşvikten yeniden yararlanmaya başlayacaktır.