Maliye Postası Dergisi
TÜRKİYE'DEKİ SEYAHAT ACENTELERİNCE YURT DIŞINA DÜZENLENEN TURLARIN KDV KARŞISINDAKİ DURUMU
Ülkemizde son yıllarda turizmde yaşanan gelişmeler yabancı ülkelerden Türkiye’ye düzenlenen seyahat turlarının yanında Türkiye’den yurtdışına düzenlenen seyahat turlarının da artmasına sebep olmuştur. Türkiye’de yerleşik birçok seyahat acentesi yurtdışında çeşitli ülkelere gezi, kültür, tarih, sağlık, eğlence, seyahat turları düzenlemektedir. Bu turlar belli ülkeye paket tur adı altında ulaşım, yeme-içme, konaklama, rehberlik hizmetlerinden oluşmaktadır. Tura katılanlar bu hizmetlerin bazılarından yurtdışında yararlanmaktadır. Yurtdışında yararlanılan hizmetlerin katma değer vergisi kanunu karşısındaki durumu makalemizin konusunu oluşturmaktadır.
KONUNUN YASAL MEVZUAT AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1 inci maddesinde ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler, her türlü mal ve hizmet ithalatı ve diğer faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetlerden Türkiye’de yapılanların katma değer vergisine tabi olduğu, 6 ncı maddesinde malların teslim anında Türkiye’de bulunması, hizmetin Türkiye’de yapılması veya hizmetten Türkiye’de yararlanılması halinde teslim ve hizmetin Türkiye’de yapıldığının kabul edileceği hüküm altına alınmıştır.
Türkiye’de yerleşik seyahat acenteleri tarafından organize edilerek yurtdışına düzenlenen turlara katılanlara verilen ulaşım, yeme-içme, konaklama, rehberlik hizmetleri yurtdışında verildiği veya hizmetlerden yurtdışında yararlanıldığı takdirde söz konusu hizmetler Türkiye’de katma değer vergisine tabi olmayacaktır. Ancak; yurtdışına düzenlenen turlar için verilen hizmetlerden Türkiye’de verilenler ile Türkiye’de yararlanılanlar katma değer vergisine tabi olacaktır.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
