Maliye Postası Dergisi
TÜRKİYE’DE GAZETECİLİK FAALİYETİ İLE UĞRAŞMAK ÜZERE İRTİBAT BÜROSU AÇILMASI MÜMKÜN MÜDÜR?
Türkiye'nin küresel ekonomide kendine bir yer edinebilmesinde yabancı sermaye yatırımları önemli bir yere sahiptir. Türkiye'nin üretim alanında küresel bir aktör haline gelebilmesi için Türkiye'deki yabancı sermaye yatırımlarından gerekli derslerin çıkarılması ve buna yönelik politikalar üretmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.
Türkiye'nin iktisadî kalkınmasında yabancı sermaye Türkiye'de birçok ilke imza atmıştır. Ancak yabancı sermayenin Türkiye'deki serüveninde yabancı sermayeden yeterince yararlanıldığını söylemek mümkün değildir. Bu nedenle, Türkiye'nin iktisadî kalkınmasında öncelikle yabancı sermaye yatırımlarının bir okul olarak görülmesi ve bu perspektifte bir yabancı sermaye politikasının oluşturulması gerekmektedir.
Yabancı sermayenin Türkiye'deki örgütlenmesinde ilk merhaleyi yabancı şirketler tarafından Türkiye'de açılan irtibat büroları oluşturmaktadır. Bu nedenle, yabancı sermayenin Türkiye'deki ilk organizasyon modelinin irtibat bürosu şeklinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte, irtibat bürosu müessesinin Türkiye'de tam anlamıyla yerleştiğini söylemek mümkün değildir.
Bunun yanında yabancı şirketlerin Türkiye'de irtibat bürosu açmak suretiyle faaliyet gösterebileceği alanlarla ve faaliyet konuları ile ilgili olarak uygulamada görüş birliği bulunmamaktadır. Bu kapsamda olmak üzere, yabancı sermaye Türkiye'de irtibat bürosu açmak suretiyle faaliyet gösterilmesi mümkün olmayan alanlarda da faaliyet göstermeye başlamıştır.
Bu makalemizde, yabancı televizyon şirketlerinin yayına sunduğu haber programlarında kullanmak üzere Türkiye'de yerli ve/veya yabancı gazeteciler vasıtası ile haber toplama ve bu haberleri yabancı televizyon yayınında kullanmak üzere çeşitli faaliyetlerde bulunmak için Türkiye'de irtibat bürosu şeklinde örgütlenmesinin mümkün olup olmadığı tartışılacaktır.
1. TÜRKİYE'DE İRTİBAT BÜROSU AÇILIŞINA İLİŞKİN ESASLAR