Diğer Haberler
Türk tütüncülüğü kan kaybediyor
Tütün Eksperleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Turan Gülümser, sigara üreticisi firmaların Türkiye’den aldıkları tütün miktarını azaltmaları nedeniyle ülkede tütün üretiminin azaldığını söyledi. Özellikle oryantal tütün üreticisi rakip ülkeler Yunanistan, Bulgaristan ve Makedonya’da hükümet ve ilgili makamların sigara firmalarına yaptıkları dayatmalar sonucunda söz konusu ülkelerin pazar paylarını koruduğuna dikkat çeken Gülümser, bulunduğumuz coğrafyada Lübnan’da da tütün üretiminin devlet tarafından desteklendiğini ve sigara üreticisi firmaların sattıkları sigaralarda yer alan tütün miktarı kadar tütünü, Lübnan’dan satın almaya zorunlu tutulduğunu kaydetti.
Tekel’in özelleştirilmesinin ardından Oryantal Blend (Harman) sigara tüketiminin azaldığını, hatta yok olduğunu ve pazar payının tamamına yakınının Amerikan Blend harmandan oluştuğunu dile getiren Gülümser, 2014 ürün yılında Ege’de 43 bin üreticinin 48 bin ton, Türkiye genelinde ise 65 bin üreticinin 68 bin ton tütün üretmesinin beklendiğini kaydetti. Gülümser, “Sözleşmeli tütün üretimine geçildikten sonra son derece düşük tütün rekolteleriyle karşılaşılmış, ardından arz-talep dengesi nedeniyle tütün tedarikçisi firmalar, piyasadan tütün alabilmek amacıyla fiyat yükseltmesinin yanı sıra avans miktarını da arttırmışlardır. Sonucunda 2013 ürün yılında, Ege Bölgesinde son sekiz yıldaki, Türkiye genelinde ise son beş yıldaki en yüksek rekolte gerçekleşti” dedi.
Gülümser, tedarikçi firmalarda oluşan stok miktarı ve alıcıların siparişlerini azaltmaları nedeniyle 2014 yılı ürününde Samsun Bölgesi dışında sözleşme miktarında bir hayli azalma olduğunu bildirdi.
Türkiye tütün ticaretinde net ithalatçı ülke oldu
Türkiye’de 2014 yılında 525 milyon dolar bedelle yaklaşık 70 milyon kilogram tütünün ihraç edildiğini hatırlatan Yaşar Turan Gülümser, buna karşın, 2002’den itibaren Türkiye’de üretilmeye başlanan Amerikan blend sigaralar için 55 bin 800 ton ile başlayan tütün ithalatının, 2014’te rekor kırarak yaklaşık 90 bin tona ulaştığını ve 550 milyon dolar ödendiğini söyledi. 2002’den bu yana tütün ithalatındaki artışın yüzde 61’e ulaştığını belirten Gülümser, “Yıllarca ülkemizin en önemli ihraç kalemlerinden biri olan tütün, 2012 yılında bu üstünlüğünü yitirerek tütün ticaretinde net ithalatçı ülke pozisyonuna geçiş yapmıştır” dedi.