Maliye Postası Dergisi
TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE ENVANTER
Envanter fransızca bir kelimedir ve fransızca yazılışı “İnvertaire” şeklindedir ve açıklaması da, “Bir ticaret kuruluşunun para, mal ve diğer varlıklarıyla genel olarak borçlu ve alacaklı durumlarını, nitelikleri ve değerleriyle ayrıntılı olarak gösterme”dir.
Türk Dil Kurumunun Türkçe Sözlük’ünde bu tanım yapılmıştır.
Dökümler hep bir liste şeklinde yapıldığı için envanterlerde içerdiği varlıklar itibariyle liste şeklinde düzenlenir.
Türk Ticaret Kanununa Göre Envanter:
Türk Ticaret Kanununda envanter şöyle tanımlanmıştır.
(1) “Her tacir, ticari işletmesinin açılışında, taşınmazlarını alacaklarını, borçlarını, nakit parasının tutarını ve diğer varlıklarını eksiksiz ve doğru bir şekilde gösteren ve varlıkları ile borçlarının değerlerini teker teker belirten bir envanter çıkarır.
(2) Tacir açılıştan sora her faaliyet döneminin sonunda da böyle bir envanter düzenler, faaliyet dönemi veya başka bir kanuni terimle hesap yılı oniki ayı geçemez. Envanter düzenli bir işletme faaliyetinin akışına uygun düşen süre içinde çıkarılır.
(3) Maddi duran malvarlığına dahil varlıklarla, ham ve yardımcı maddeler ve işletme malzemeleri düzenli olarak ikame ediliyor ve toplam değerleri işletme için ikinci derecede önem taşıyorsa, değişmeyen miktar ve değerle envantere alınırlar, şu şartla ki, bunların mevcutları miktar değer ve bileşim olarak sadece küçük değişikliklere uğramış olsunlar. Ancak, kural olarak üç yıl da bir fiziksel sayım yapılması zorunludur.
(4) Aynı türdeki stok malvarlığı kalemleri, diğer aynı nitelikteki veya yaklaşık aynı değerdeki taşınabilir mal varlığı unsurları ve borçlar ayrı ayrı gruplar halinde toplanabilir ve ortalama ağırlıklı değer ile envantere konulabilir. (TTK md.66)