Maliye Postası Dergisi
TÜRK HUKUKUNDA YENİ DÖNEM: ARABULUCULUK
Ülkemizde işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar, hem çalışma hayatının hem de yargının gündeminde önemli bir yer tutuyor. İş alanlarındaki gelişmeler ile paralel olarak işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkların çeşit ve sayısındaki artış, iş mahkemelerinin yükünü de günden güne arttırmaktadır. Buna bir çözüm bulmak amacıyla 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu, TBMM Genel Kurulunda yasalaşarak ve Resmî Gazetede 25.10.2017 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Arabuluculuğun zorunlu hale gelmesi ile davaların uzun yıllar sürmesinin önüne geçilmesi, iş ve iş uyuşmazlıklarının en kısa sürede ve daha az masraflı bir biçimde çözümlenmesi amaçlanmaktadır.
Çünkü bugün ortalama bir işe iade davası 2 yıl sürmekte, tazminat ve işçilik alacaklarına ilişkin davalar ise 2-3 yıldan önce sona ermediği herkesçe bilinmektedir. Şimdi zorunlu arabuluculukla bu sürecin hızla sonuçlanması hedeflenmektedir.
Ancak, arabuluculuk görüşmelerinin tarafları olan işçi ve işveren arasındaki güç dengesizliği göz ardı edilmemesi gereken bir noktadır. Arabuluculuk görüşmelerinde, işveren karşısında işçinin iş akdinin feshi nedeniyle ekonomik olarak daha da zayıflaması ve yargılamanın uzun sürecek olması sebebiyle hak kazandığı veya hak kazanacağı alacak ve tazminat tutarlarından oldukça düşük bir tutar için işçinin işverenle uzlaşması sonucunun ortaya çıkma olasılığı herkesi tedirgin eden hususların başında gelmektedir.
Bu yazımızda Türk Hukuk sistemine zorunlu olarak giren bu yeni düzenlemeyi açıklamaya çalışacağız.