Maliye Postası Dergisi
TÜM YÖNLERİ İLE DİJİTAL HİZMET VERGİSİ
Gülseren YILDIRIM
Sosyal yaşam ve bu yaşam içerisindeki etkileşim insanların insanlarla, insanların devletlerle ilişki kurmasını zorunlu kılmıştır. Vergi de insanların devletlerle kurduğu bir tür mali ilişkidir. Zira her ne kadar ülkelerin kullanmış oldukları ekonomik ve sosyal sistemler farklı olsa da günümüz devletlerinin kamu giderlerini karşılamak için kullandığı en önemli finansman kaynağı vergi gelirleridir.
Kamu giderlerini karşılamak amacıyla gerçek ve tüzel kişilerden belli kriterlere göre zora dayanarak alınan parasal değerler olarak tanımlanabilecek olan vergi gelirleri, Anayasamızın 73’inci maddesinde yer alan “Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.” hükmü ile Türk Vergi Sistemi’nde kanuni bir ödev olarak yer bulmuştur. Vergi, bu anlamda temel olarak kamu giderlerinin finansmanı için gerekli olan finansal kaynağıntemininde kullanılan mali bir araç, verginin ödeme gücünedayanarak vergi dağılımının sosyal adalet kavaramı çerçevesinde sağlaması açısından sosyal bir araçtır. Dolayısıyla hem ülkemiz hem de diğer ülkeler, yaşanan güncel gelişmeler ve değişimler çerçevesinde egemenlik gücüne dayanarak, ekonomik, sosyal ve mali amaçlarını gerçekleştirmek için vergilere başvurmaktadırlar.
Türk vergi sistemine genel olarak bakıldığında, sistemin farklı kaynaklardan farklı şekillerde alınan vergilerden oluştuğu, sistemi oluşturan vergilerin gelir üzerinden alınan vergiler, servet üzerinden alınan vergiler ve harcamalar üzerinden alınan vergiler olmak üzere üç ana gruba ayrıldığı görülmektedir. Bu anlamda her bir vergi türünün belirlenmesine yönelik farklı kriterler olmakla birlikte gelir üzerinden alınan vergilerin belirlenmesinde rol oynayan temel faktör ekonomik faaliyetler ile bu faaliyetlerin zaman içerisindeki gelişim, değişim ve dönüşümü olmuştur.
Günümüz ekonomik koşullarında bilgi teknolojileri sektörü, sektörde yaşanan gelişmeler ve yenilikler tüm dünya ülkeleri ile birlikte ülkemizde de dikkat çekmiş ve gelir üzerinden alınan vergilere yeni bir vergi türü eklenerek dijital hizmet vergisi ihdas edilmiştir.
Bu çalışmamızda; 7194 sayılı Kanunda yer alan düzenlemelerden hareketle, dijital hizmetlerden elde edilen hasılatın vergilendirilmesini sağlamak üzere ihdas edilen dijital hizmet vergisine, verginin konusuna, mükelleflerine, matrahına, vergi oranı ile istisna ve muafiyetlerine yönelik açıklamalara yer verilecektir.
DİJİTAL HİZMET VERGİSİNİN KONUSU VE İSTİSNA OLAN HİZMETLER
VERGİNİN KONUSU