Maliye Postası Dergisi
TRANSFER FİYATLANDIRMASINDA BELGELENDİRMEDE 2151 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARI İLE YAPILAN SON DÜZENLEMELER
Şerife DOĞAN
GİRİŞ
Transfer fiyatlandırması konusunda vergi mevzuatımızda yer alan ilk açıklayıcı düzenleme, Kurumlar Vergisi Kanununun 1/1/2007 tarihinde yürürlüğe giren “transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı” başlıklı 13 üncü maddesi ile ilgili 2007/12888 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıdır. Söz konusu Karar transfer fiyatlandırmasına ilişkin usul ve esasları belirlemenin yanısıra transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımının kapsamı, amacı ve temel kavramlarına ilişkin detaylı bilgiler sunmakta ve transfer fiyatlandırması konusunda usul ve esasa ilişkin yapılacak her türlü düzenleme bu Karara işlenmek üzere yürürlüğe girmektedir.
Bilindiği üzere, anılan madde ile ilgili son Kanun değişikliği,6728 sayılı Kanunun 59 uncu maddesi ile yapılmıştır. Yapılan değişiklik ile ilişkili kişi kavramına %10 şartı getirilmiş, peşin fiyatlandırma anlaşmalarının geçmişe uygulanması sağlanmış, transfer fiyatlandırması belgelendirme yükümlülükleri konusunda %50 indirimli vergi ziyaı cezası uygulaması getirilmiş ve ayrıca Cumhurbaşkanına; peşin fiyatlandırma anlaşmalarındaki süreyi üç yıldan beş yıla çıkarma, belgelendirmeye ilişkin yükümlülükler kapsamında yurt dışında yer alan ilişkili kişilerin faaliyetlerine ilişkin bilgileri alma ve bu bilgileri uluslararası anlaşmalar doğrultusunda diğer ülkelerle karşılıklı paylaşma gibi konularda bazı yetkiler tanınmıştır.
Dolayısıyla, 25 Şubat 2020 tarihli ve 31050 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2151 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı(2007/12888 sayılıTransfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar) ile gerek transfer fiyatlandırması ile ilgili olarak Kanunun 13 üncü maddesinde yapılan ancak mevcut 2007/12888 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında güncellenmeyen bazı hususlar güncellenmekte ve gerekse İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatının (OECD) Matrah Aşındırması ve Kâr Kaydırması (BEPS-Base Erosionand Profit Shifting) projesinin13 numaralı Eylem Planında düzenlenmiş olan transfer fiyatlandırmasına ilişkinbelgelendirme standartlarının vergi mevzuatımıza yansıtılması sağlanmaktadır.
2151 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülükleri kapsamında hangi değişiklikleri yaptığı aşağıda açıklanmaktadır.
YAPILAN DÜZENLEMELER
2151 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında öncelikle ülke bazlı raporlamada yer alan bazı terimlerin tanımlarına yer verilmiş ve transfer fiyatlandırmasına ilişkin genel rapor, ülke raporu olarak kabul edilen yıllık transfer fiyatlandırması raporu ve ülke bazlı rapordan oluşan üç aşamalı belgelendirme yaklaşımı düzenlenmiştir. Üç aşamalı belgelendirme arasında sayılan yıllık transfer fiyatlandırması raporu ilk olarak 2007/12888 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlenmiş olup 2151 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında da aynen varlığını korumaktadır. Transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülükleri arasına genel rapor ve ülke bazlı rapor dahil edilmektedir.
Yapılan düzenlemelere gelince; mevcut 2007/12888 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının “Kapsam, Amaç ve Tanımlar” başlıklı birinci bölümünün 3 üncü maddesindeki tanımlara; ülke bazlı raporlama ile ilgili olarak yaygın şekilde kullanılacak olan grup, çok uluslu işletmeler grubu, işletme, raporlayan işletme, nihai ana işletme, vekil işletme, yetkili makam anlaşması, uluslararası anlaşma ve sistemik hata tanımları eklenmiştir. Bu yazımızda söz konusu tanımlara yer verilmemiştir.
Genel Rapor; çok uluslu işletmeler grubu hakkında global bilgileri;
Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu; Türkiye’de bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin ilişkili kişilerle yaptığı işlemler hakkında detaylı bilgileri;
Ülke Bazlı Rapor; vergi konularında şeffaflığı arttırmak ve kârını vergi cennetlerine veya düşük vergi oranı olan ülkelere kaydıran çok uluslu şirket gruplarını tespit etmek amacıyla, konsolide grup geliri 750 milyon Avro ve üzerinde olan çok uluslu işletme gruplarının ana şirketi tarafından ülke bazında ve yıllık olarak;
* Vergi öncesi kâr * Gelir üzerinden tahakkuk eden ve ödenen vergiler
* Çalışan personel sayısı * Maddi duran varlık tutarı
* Sermaye * Geçmiş yıl kâr bilgilerini
içeren bir belgelendirmedir.