Maliye Postası Dergisi
TİCARET VE/VEYA SANAYİ ODALARINDA AİDAT BORCU HİZMETLERDEN YARARLANMAYA ENGEL Mİ?
Ercan ERKİLETLİOĞLU
Anayasanın 135 inci maddesinin birinci fıkrasında, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzel kişileri olduğu belirtilmiştir. Ülkemizde tacir ve sanayicilerin meslek kuruluşları, ticaret ve/veya sanayi odaları ile deniz ticaret odalarıdır.
Ticaret ve/veya sanayi odaları ile deniz ticaret odalarının kuruluş, görev, faaliyet ve işleyişleri ile gelir ve harcamalarına ilişkin usul ve esaslar, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununda düzenlenmiştir.
Ticaret siciline kayıtlı tacirler, sanayici ve deniz taciri sıfatına sahip tüm gerçek ve tüzel kişiler ile bunların şubeleri ve fabrikaları, ilgisine göre bulundukları yerdeki ticaret ve/veya sanayi odası ya da deniz ticaret odasına üye olmak ve üyeliğin gereği olarak Kanunda öngörülen aidatları öngörülen zamanda ödemek zorundadır. Uygulamada bazı odalarca bu zorunluluğu yerine getirmeyen başka bir ifadeyle aidat borcu bulunan üyelere hizmet verilmediği, hizmetlerden yararlanılabilmesi için öncelikle aidat borcunun ödenmesinin şart koşulduğu bilinmektedir.
Bu çalışmamızda aidat borcu olan oda üyelerinin oda hizmetlerinden yararlanıp yararlanamayacağı hususu ilgili mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde değerlendirilmiştir.