Maliye Postası Dergisi
TİCARET SİCİLİNE TESCİL VE KAYIT İÇİN GERÇEĞE AYKIRI BEYANDA BULUNANLARIN CEZAİ SORUMLULUĞU
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa (TTK) göre ticaret sicili, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının gözetim ve denetiminde ticaret ve sanayi odaları veya ticaret odaları bünyesinde kurulan ticaret sicili müdürlükleri tarafından tutulmaktadır. Ticaret sicili, ticaret hayatı bakımından önemli görülen ve ticari işletmelere ilişkin bir kısım belge, bilgi, olay, olgu ve işlemlerin kaydedildiği, tacirin ve üçüncü kişilerin çıkarlarının açıklanmasına hizmet etmek suretiyle ticaret hukuku güvenliğinin sağlanmasının amaçlandığı resmi nitelikli kamuya açık (aleni) bir sicildir.Ticaret sicili, belgelediği olguların (içeriğin) doğruluğuna kanıt oluşturur.
Ticaret siciline tescil ve kayıt için verilen belgelerin ve yapılan beyanların gerçeği tam olarak yansıtması, bir başka ifadeyle gerçeğe uygun olması şarttır. TTK’da bu kurala aykırı davranış kabahat olarak kabul edilmiş ve yaptırım olarak da idari para cezası öngörülmüştür.
Bu çalışmada, ticaret siciline tescil ve kayıt için gerçeğe aykırı beyanda bulunanların cezai sorumluluğu tüm yönleriyle ele alınmış ve değerlendirilmiştir.
TESCİL VE KAYIT İÇİN GERÇEĞE AYKIRI BEYANDA BULUNMA