Maliye Postası Dergisi
TEVKİF YOLUYLA FAZLA VEYA YERSİZ OLARAK TAHSİL EDİLEN GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ İADESİ
Gelir ve Kurumlar vergisi mükelleflerinden tevkif yoluyla kesilen ve yıllık beyannameleri üzerinden mahbup edilen veya nakden tahsil edilen vergilerin 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu 116. md. hükmü gereği vergi hatası kapsamında fazla veya yersiz olduğu anlaşılması üzerine Vergi Usul Kanununun 120. md. sinin verdiği yetkiyle mükellefe nakden/mahsuben iadesi mümkündür.
YASAL MEVZUAT
Vergi Usul Kanunun 120. md.si vergi hatalarına ilişkin işlemlere ait usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığını yetkili kılmıştır. Maliye bakanlığı bu yetkiye istinaden yayımladığı 252 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “3. Gelir Ve Kurumlar Vergisi Vergisi ile İlgili Vergi Hatalarından Kaynaklanan İade İşlemleri" başlıklı bölümünde; “Fazla veya yersiz olarak vergi tahakkuk ettirilmesine neden olan vergi hatasının düzeltilmesi halinde, vergi hatası nedeniyle fazla olarak tahakkuk ettirilmiş verginin ödenmiş olması şartıyla, verginin mükellefe iadesi gerekmektedir.”ifadesi yer almaktadır.
UYGULAMA
Mükellef yukarıda ifade edilen iade talebini 429 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "3. Standart İade Talep Dilekçeleri" başlıklı bölümünde belirtildiği üzere “Fazla veya yersiz olarak ödenen gelir/kurumlar vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi (1C)” ile yapacaktır. Bu talebin vergi borçlarına mahsup olarak istemesi halinde dilekçe tarihi itibariyle mahsup işlemi yapılmış sayılır ve mahsup istenen vergi borçları için dilekçe tarihi itibariyle gecikme zammı hesaplanmaz.