Maliye Postası Dergisi
TELEFONLA VEYA İNTERNET ORTAMINDA VERİLEN SAĞLIK HİZMETLERİNDEN ELDE EDİLEN KAZANÇLAR
A.Furkan KARAKAYA
1. Giriş
Baş döndürücü bir hıza sahip teknolojik gelişmeler ekonomik, sosyal, sağlık, hukuk ve benzeri birçok alandaki işlemin elektronik ortama aktarılmasına neden olmuştur. Bu anlamda özellikle internet üzerinden yapılan işlemler, üreticilere, kullanıcılara ve hizmet sağlayıcılara zaman ve maliyet tasarrufu sağlamıştır. Teknolojik imkânlardan yararlanmak isteyen her firma, ürettiği mal veya hizmeti, telefon veya internet ortamına aktararak yeni değişimlere ayak uydurmaya çalışmakta ve çağın gereksinimlerini bu şekilde yakalamaya çalışmaktadır.
Bu minvalde sağlık hizmetleri de, gerek bu hizmeti sunanlar, gerek hizmetten yararlananlar ve gerekse bu iki birim arasında aracılık işlevi görenler açısından hızla büyüyen ve teknolojiye uyum sağlayan bir konuma yükselmektedir. Bu durumun en belirgin ve farkındalık yaratan uygulaması, internet ortamı veya telefon ile uzaktan sağlık hizmeti sunulmasıdır. Bu şekilde özellikle psikiyatrhizmeti ve diğer alanlarda dâhil olmak üzere teşhis ve tedavi konulmadan sağlık hizmeti sunan doktorlar, doktorları hastalar ile buluşturan aracı firmalar ve bu hizmetten yararlanmak isteyen hastalar bulunmaktadır. Bu çalışmada, herhangi bir işçi-işveren ilişkisi bulunmayan doktorlarla, sağlık hizmeti almak isteyen hastaları sanal ortamda buluşturan aracı firmaların elde ettiklerin kazancın vergilendirilmesi konusu üzerinde açıklamalar yapılacaktır.
2. İnternet Ortamı veya Telefon ile Verilen Sağlık Hizmetleri
Doğumdan yaşlılığa kadar her insanın ihtiyaç duyduğu en önemli hizmetlerin başında sağlık hizmetleri gelmektedir. Sağlık hizmetleri, fert ve toplumun sağlıklı, uzun ömürlü olmasını ve verimli çalışmasını sağlayan bir yapıya sahiptir. Bu kapsamda sağlık hizmetleri; bireyin sağlığının korunmasına, hastalıkların tedavisine, azalan fiziksel ve ruhsal becerilerinin rehabilitasyonuna yönelik olarak yapılan çalışmaların tümünü ifade etmekte ve toplumun sağlık statüsü üzerinde önemli bir etkisi bulunmaktadır. Her geçen gün değişen sağlık hizmetleri sunumunun son yıllarda popüler hale geleni, telefon veya internet ortamında sunulan türüdür.
2.1. İnternet Ortamı veya Telefon ile Verilen Sağlık Hizmetlerinin Gelir, Kurumlar ve Vergi Usul Kanunu Yönünden Değerlendirilmesi
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6’ncı maddesinin birinci fıkrasıyla kurumlar vergisi, mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiş, maddenin ikinci fıkrasıyla da safi kurum kazancının tespitinde, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
193 sayılı Kanunun 1’inci maddesinde "Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır. " hükmü bulunmakta olup 37’nci maddesinin 1’inci fıkrasında her türlü ticari ve sinai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hüküm altına alınmıştır.