Maliye Postası Dergisi
TAŞINMAZLAR NE ZAMAN İKTİSAP EDİLMİŞ SAYILIR VE ELDEN ÇIKARILMASINDA DOĞAN DEĞER ARTIŞ KAZANCI NASIL HESAPLANIR
1- Varlıkların İktisap Tarihi Neden Önemli:
İktisap tarihi değer artış kazancı yönünden önem taşır, ticari kazançlarda iktisap tarihinin önemi yoktur ne zaman elden çıkarılırsa çıkarılsın maliyet bedeli ile satış bedeli arasındaki fark kar olarak hesaplanır.
Değer artış kazancı da maliyetler ile satış bedeline göre hesaplanır, ancak maliyet bedeli artışı da yapılır. (GVK mük. md.81)
2- Değer Artış Kazancı:
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80’inci maddesinin 6’ncı bent hükmü şöyledir.
İktisap şekli ne olursa olsun 70’inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı sayılır ve vergiye tabi tutulur.
İvazsız iktisap edilenler için değer artış kazancı hesaplanmaz.
Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır ve bu tarihe göre gayrimenkullerin beş yıl içinde elden çıkarılmasında değer artış kazancı hesaplanır.
Değer artış kazancı, taşınmazın iktisap bedeli ile bilahare yapılan her türlü harcamalar maliyet bedeli ile satış bedeli arasındaki fark olarak hesaplanır. (GVK mük. md. 81)