Maliye Postası Dergisi
TAŞERON FİRMALARI İÇİN BİR SORU: ÖDENEN DAMGA VERGİLERİ İADE EDİLECEK Mİ?
H.Bahadır BARÇIN
Damga Vergisi Kanunu’nun 14 üncü maddesindeki düzenlemeye göre kağıtların damga vergisi Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) Sayılı Tablo’da yazılı nispet ve oranlarda alınacaktır.
696 sayılı KHK’daki düzenlemeler uyarınca yüklenici firmaların ödemek zorunda oldukları damga vergilerinin yüklenici firmalara geri ödenip ödenmeyeceği makalemizin konusunu teşkil edecektir.
İHALE SÜRECİNDE DOĞAN DAMGA VERGİLERİ NELERDİR VE NASIL HESAPLANIR?
İhaleyi kazanan yüklenici bu süreç içerisinde bazı resmi belgeler nedeniyle damga vergisi ödemek zorundadır. İşte bu vergilerden birisi ihale kararı kaynaklı damga vergisi iken bir diğeri de yüklenici ile sözleşme akdedilmesi nedeniyle doğan damga vergisidir.
İhale Kararı’na İlişkin Damga Vergisi:
Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) Sayılı Tablo’nun “II- Kararlar ve Mazbatalar” bölümünün 2 nci bendine göre, İhale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararları üzerinden binde 5,69’a damga vergisi doğmaktadır.
Örneğin, 1.000.000,00 TL’lik ihaleyi kazanan Bay A ihaleyi kazandığına ilişkin ihale kararı sebebiyle 5.690,00 TL damga vergisi ödeyecektir.
Sözleşmeye İlişkin Damga Vergisi: