Maliye Postası Dergisi
TARIMSAL FAALİYETTE BULUNANLARIN SİGORTA PRİM BORÇLARINI KDV ALACAĞINDAN MAHSUP SURETİYLE ÖDEMESİ
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, kural olarak sosyal güvenlik prim borçları katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenebilir. Ancak bu durumun belli başlı istisnaları da mevcuttur. Yazımız içerisinde tarımsal faaliyette bulunanlara ait bağ-kur prim borcu tevkifatından kaynaklanan sigorta primlerinin katma değer vergisi (KDV) iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesinin mümkün olup olmayacağı üzerinde durulacaktır. Bu kapsamda makale konusunun daha net anlaşılabilmesi için öncelikle, sigorta prim borçlarının katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesi konusuna açıklık getirilecektir.
Sigorta Prim Borçlarının Katma Değer Vergisi İade Alacağından Mahsup Suretiyle Ödenmesi
Sosyal güvenlik prim borçlarının katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesine ilişkin olarak düzenlenen 5510 sayılı Kanunu’nun 88’inci maddesinin on üçüncü fıkrasına göre;
“Prim borçları katma değer vergisi iade alacağından mahsubu suretiyle de ödenebilir. Bu takdirde katma değer vergisi iade hakkı sahibi kendisinin, mal veya hizmet satın aldığı veya iştirak veya ortaklık ilişkisi içinde bulunduğu işverenlerin prim borçları için de mahsup talep edebilir. Bu işverenlerin mahsup talebinde bulundukları ayda muaccel olan prim borçlarının birinci fıkrada belirtilen ödeme sürelerini izleyen onbeş gün içinde mahsup suretiyle ödenmesi halinde, yasal süresi içinde ödendiği kabul edilir. Ancak prim borçlarının katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesi talebinde bulunulduğu halde, süresinde mahsup edilemeyen veya eksik mahsup edilen prim borçları için birinci fıkrada belirtilen ödeme sürelerini izleyen günden başlanarak gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanır. Kurum, Maliye Bakanlığının uygun görüşü ile bu uygulamadan faydalanacak işverenleri; iştigal konusu, işletme türü ve işletme büyüklüğü itibarıyla belirlemeye ve lehine mahsup talebinde bulunulan işverenlerin prim borcu ödeme süresini otuz günü aşmamak üzere uzatmaya yetkilidir.”