Diğer Haberler
Tarımda sigortalanan varlık bedeli yüzde 31 oranında artış ile 16 milyar liraya ulaştı
TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, 2005 yılında devlet ve özel sektör ortaklığında kurulan Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) gelinen durumda dünyada en iyi yönetilen sigorta havuzu haline geldiğini söyledi. Satoğlu, sistem çerçevesinde 2015 yılın ilk 9 aylık dönemde başarılı veriler elde ettiklerini söyleyerek, “Tüm tarım sigortası branşlarındaki poliçe adedi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artış gösterdi ve 1.3 milyon adedi geçti. Yine aynı dönemde, sigortalanan varlık bedeli yüzde 31 oranında artış ile 16 milyar liraya ulaştı, sigortalı hayvan yüzde 12 oranında artış ile 785 bin adede ve sigortalı alan yüzde 20 oranında artış ile 19 milyon dekara yaklaştı” diye konuştu.
TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, sistemin başlangıcında bugüne, üreticilerden 1.6 milyar TL, devlet desteğinden 1.9 milyar TL ile birlikte toplam 3.5 milyar TL’lik bir prim büyüklüğü yaratıldığını söyledi. 2015 yılının da geçen yıldan çok farklı bir şekilde geçmediğinin altını çizen Satoğlu, “Bu yıl da yoğun ve yıkıcı kar, don ile dolu, sel ve fırtına hasarlarıyla başladı ve devam ediyor. 285 bin adedin üzerinde hasar ihbarı aldık ve bu hasar operasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. Bitkisel Ürün Sigortası branşında hasat öncesinde yapılacak kesin ekspertizler sonucu belirlenecek tazminat ödemeleri sigortalı üreticilere, poliçelerinde belirttikleri hasat tarihlerine göre yapılmaya devam etmekte. 2015 yılında üreticiye 700 milyon TL’nin üzerinde hasar ödemesi yapılmış olacak” dedi.
Sisteme her yıl, üreticilerin beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda yeni teminatlar ve uygulamalar entegre edildiğini söyleyen Satoğlu, sistemin bu şekilde dinamik ve sürdürülebilir olmasının sağlandığını ifade ederek şunları söyledi: “Bitkisel ürün sigortası branşında mevcut teminatlara ilave olarak, buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünlerinde ana ürün yanında tarımsal açıdan ekonomik ürün olan sap kısmında meydana gelen miktar kayıpları, açık alan meyve bahçeleri ve bağlar için dolu ağı ve örtü sistemleri dolu, dolu ağırlığı, fırtına, hortum, deprem, yangın, sel ve su baskını riskleri için teminat kapsamına alındı. Bitkisel ürün sigortası branşında, yağ gülü ürünü, arıcılık (arılı kovan) sigortası branşında, vahşi hayvan saldırısı, su ürünleri hayat sigortası branşında, kafes ve ağlar teminat kapsamına alındı. Ayrıca, kümes hayvanları hayat sigortası branşında sigortalılık oranını artırmak üzere, alternatif bir tarife olarak, dar kapsamlı tarife üreticilerin hizmetine sunuldu.”
Gündemde olan kuraklık teminatı üzerine çalışmaların sürdüğü bilgisini veren Satoğlu, “Söz konusu risk önemli fakat üzerinde çok çalışması gereken bir risk. 2017 yılı gibi netleşir diye düşünüyoruz. Bununla birlikte sistemin daha hızlı büyüyebilmesi için ise önce İspanya’da uygulanan verim üzerine bir sigorta modeline, daha sonra ise 8-10 yıllık dönemde de ABD’de uzun yıllardır uygulanan model olan yıllık gelir sigortası modeline geçmeyi hedefl iyoruz” şeklinde konuştu.