Diğer Haberler
Spekülatörler kırmızı ette maniplasyon yapıp fiyatları artırıyor
Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Doğan, "Bazı spekülatörler piyasanın üzerinde fiyata toplu hayvan alarak kesim yapıyor. Üreticiler de yetiştirdikleri hayvanları 'pahalıya satarız' düşüncesiyle pazara çıkarmayarak elinde tutuyor. Et sıkıntısı baş gösterince aynı spekülatörler dışarıdan ucuza besi hayvanı getirerek piyasaya pahalıya satmaya başlıyor. Et fiyatlarındaki artışın nedeni budur" dedi.
Doğan, Türkiye'de kırmızı et üretimindeki artışın devam etmesine karşın piyasalarda üretim yokmuş gibi hava estirildiğini söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 450 bin üretici bulunduğuna işaret eden Doğan, kırmızı et üretiminin artmasına karşın fiyatların düşmemesinin üretimle ilgili bir sorun olmadığını vurguladı.
Doğan; "Bazı spekülatörler piyasanın üzerinde fiyata toplu hayvan alarak kesim yapıyor. Üreticiler de yetiştirdikleri hayvanları 'pahalıya satarız' düşüncesiyle pazara çıkarmayarak elinde tutuyor. Et sıkıntısı baş gösterince aynı spekülatörler dışarıdan ucuza besi hayvanı getirerek piyasaya pahalıya satmaya başlıyor. Et fiyatlarındaki artışın nedeni budur'' diye konuştu.
Son bir yıldır Avrupa ülkeleri ve Uruguay'dan besi hayvanı getirilerek et varlığının artırılmasına yönelik çalışma yapıldığını anlatan Doğan, "Ülkemizin yıllık et tüketimi bir milyon 300 bin ton civarında. Üretimimiz ise yaklaşık bir milyon ton. Besi danası ithal edilip açık kapatılıyor ama fiyatlar düşmüyor. Spekülatörler buna müsaade etmiyor. Yerli hayvan pahalıya alındığı için et fiyatları pahalı satılıyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı kırmızı et üretimi istatistiklerinin, et fiyatlarına üretim azlığından değil, keyfi olarak zam yapıldığını kanıtladığını savunan Doğan, şunları kaydetti:
"Biz insanımızın pahalıya et yemesini istemiyoruz. Et fiyatının düşmesinin çözümü, yetiştirilen besi hayvanlarının üretici birlikleri üzerinden satılmasıdır. Üreticiler, hayvanlarını üretici birlikleri üzerinden satarsa fiyatlarda istikrar olur, hayvan varlığında artış sağlanır. Spekülatörler de istediği gibi fiyatlarda oynama yapamaz. Besi hayvanını üretici birliklerine satmak istemeyenler de olabilir. Bu durumda devlet desteklerinden muaf tutulmaları gerekir. İthal besi hayvanı getirip yerli hayvan fiyatından satış yapmakla halkımız değil, sadece belirli çıkar çevreleri kazançlı çıkmaktadır.''
AA

Yargıtay Kararı: " Avukata Borçluları Israrlı Arama Ve Mesajları İçin Verilen Ceza Hukuka Uygundur"

Sözleşmede Cayma Hakkına Dair Tüketici Hakem Heyeti Kararı

Geçen Yıl Yapılan Vergi Denetimlerinde 160 Milyar Liralık Eksik Beyan Tespit Edildi

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Sınai Mülkiyet Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik

Sağlık Hizmetlerini Usulsüz Kullananlara Ceza

İstanbul'da Ruhsatı Ya Da İşletme Belgesi Olmayan Oteller Kapanacak

Gümrük Vergileri Ve Para Cezalarının Tahsiline İlişkin Düzenlemeye Gidildi

Hazine Taşınmazlarının Tahsis Yetkileri Valilikler İle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine Devredildi

Trafik Kazası Tutanaklarını Hukuksuzca Satın Alıp Kazazedeleri Dolandırıyorlar

Maliye Ekipleri Birçok Sektörde Hasılat Tespitlerine Başladı

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikle Aile Hekimi Değişikliği Kolaylaştırıldı

Siber Zorbalık İhbar Hattı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Tapu İşlemlerine İlişkin Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı
