Maliye Postası Dergisi
SOSYAL MEDYADA YAPILAN REKLAM GİDERLERİNİN GELİR VERGİSİ VE KDV KARŞISINDAKİ DURUMU
Ahmet KILIÇ
1. GİRİŞ
Reklam; televizyon, gazete, dergi, billboard, sinema, internet, sosyal medya gibi kanallar vasıtasıyla çeşitli mal, ürün ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığında tüketiciye ulaştırılmasına verilen isimdir. İki önemli unsurdan oluşur; bütün bu tanıtımın belirli bir ücret karşılığında olması, tanıtım yaptıran firmanın belli olması, bu tanıtımlar yapılırken ürün ya da hizmetlerin geniş kitlelere ve tüketiciye “Call to action” (CTA) / “harekete teşvik etme” dürtüsünü vermesidir.(1)
Reklamın birçok yöntemi bulunmakla birlikte bu makalemizde internet üzerinden verilen reklamların vergisel yönü ele alınacaktır.
2. REKLAMIN VERGİSEL YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ
2.1.GELİR VERGİSİ YÖNÜNDEN
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre, gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbidir. Gelir ise bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır. Gelir Vergisi Kanunu’ na göre gelire giren kazanç ve iratlar ise ticarî kazançlar, ziraî kazançlar, ücretler, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iratları, menkul sermaye iratları, diğer kazanç ve iratlardır.
Vergi mevzuatında her kazanç unsuru için indirilebilecek giderler kanunda belirtilmiştir. Söz gelimi 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde ticari kazançtan safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmış olup, birinci bendinde; ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirilebileceği belirtilmiştir. Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında sayılan kanunen kabul edilmeyen giderler dışında kalan ticari organizasyona bağlı olarak yapılan giderlerdir ve bunlara işletme giderleri de denilebilir.
Yapılan bir ödemenin genel gider adı altında kabul edilebilmesi için, ödemeler ile iş arasında açık ve güçlü bir illiyet bağının mevcut olması, ödemelerin işin önemi ölçüsünde yapılmış bulunması ve kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılmış olması gerekmektedir.
19/12/2018 tarihli ve 30630 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 18/12/2018 tarihli ve 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında ve Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılanlara internet ortamında verilen reklam hizmetleri vergi kesintisi kapsamına alınarak, bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılması gerektiği yönünde düzenleme yapılmış olup, söz konusu Karar ile ilgili açıklamaların yer aldığı 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “15.3.11.1.1. İnternet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin ödemeler üzerinden yapılacak vergi kesintisi” başlıklı bölümünde belirtildiği üzere,
- İnternet ortamında reklam hizmeti veren veya bu hizmetlerin verilmesine aracılık eden gerçek kişilere yapılan ödemelerde vergi kesintisi oranı %15 olarak uygulanacaktır. Söz konusu vergi kesintisi uygulamasında gerçek kişinin tam veya dar mükellef olmasının bir önemi bulunmamaktadır.
- İnternet ortamında reklam hizmeti veren veya bu hizmetlerin verilmesine aracılık edenlerin mükellef olup olmadığına bakılmaksızın, bu hizmetlere ilişkin ödemelerden vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.
- 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 1/1/2019 tarihinden itibaren yapılacak ödemelere uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup hizmet bu tarihten önce verilmiş olsa dahi, anılan tarihten itibaren (bu tarih dahil) yapılan ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılacaktır. Söz konusu vergi kesintisinin uygulanması açısından, internet ortamında reklam hizmeti veren veya bu hizmetlerin verilmesine aracılık edenlere anılan Kararın yürürlük tarihinden önce nakden veya hesaben ödeme yapılmış olması halinde, bu ödemelerin konusunu teşkil eden hizmetlere ilişkin olarak 1/1/2019 tarihinden sonra yapılacak ödemelerden vergi kesintisi yapılmayacaktır.
Buna göre mükelleflerin, aldıkları reklam hizmetleri dolayısıyla 01/01/2019 tarihinden önce yaptıkları ödemeler dolayısıyla vergi tevkifatı yapılmayacaktır. Ancak, bu tarihten itibaren 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında, alınan reklam hizmeti nedeniyle yapılacak ödemeler üzerinden %15 oranında vergi tevkifatı yapılacağı tabiidir.
2.2. ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMASI YÖNÜNDEN
Sosyal medyada yayınlanan reklamların çoğu Google aracılığıyla olmaktadır. Google Ireland’ ın merkezi ise İrlanda’dır. Bu durumda Google üzerinden yayınlanan bir reklamın vergilendirilmesi ise Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasını gündeme getirmektedir.