Maliye Postası Dergisi
SOSYAL GÜVENLİKTE İDARİ PARA CEZALARINA NASIL İTİRAZ EDİLİR ?
Yaptırımlar sosyal güvenlik sisteminin en önemli ayaklarından birisidir. Mevzuatımızda sosyal güvenlikle ilgili birçok yükümlülük vardır ve bunların takibi ile doğru/usulüne uygun şekilde yerine getirilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde idari para cezası ödenmesi gerekmektedir.
Her ne şekilde ceza uygulanmış olursa olsun bazen cezanın haksız veya yasal dayanaktan yoksun olduğu düşünülebilir. İşte bu durumda ilk yapılması gereken cezaya karşı itiraz edilmesidir. Bu yazımızda sosyal güvenlik uygulamalarında idari para cezalarına itiraz sebepleri ve usulü üzerinde durulacaktır.
2- İtiraz Sebepleri Nelerdir?
Sosyal güvenlik uygulamalarında idari para cezası için itiraz ederken gerekçenin net bir şekilde ortaya konması gerekmektedir. Çünkü yetersiz ve yanlış gerekçelere itiraz edilmesi başvurunun red ile sonuçlanmasına neden olabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan idari para cezasına itiraz ederken gerekçe olarak aşağıdaki hususlardan birine veya birkaçına yer verilmelidir:
1- İdari para cezasına ilişkin dayanağın yeterli derecede açık ve sağlam olmaması (Suçun ve uygulanan cezanın mutlaka Kanunda karşılığının olması gerekir. Çünkü kanunsuz suç ve ceza olmaz.)
2- Yükümlülük ve/veya idari para cezasına ilişkin Kanun hükmünün yanlış yorumlanması
3- Dikkate alınması gereken bazı durumların (zamanaşımı, mücbir sebep, zor durum vs.) göz önünde bulundurulmaması
4- Yapılan denetimde verilen ifadelerin veya kayıtların dikkate alınmaması/hatalı yorumlanması ya da tutanak düzenlenirken işçinin/işverenin yanılması
5- Denetimlerde usule uygun hareket edilmemesi (ibraz sürelerinin dikkate alınmaması, işveren tarafından işyerinde kayıt inceleme için yer gösterilmesine rağmen dikkate alınmaması gibi)
3- İtiraz Süresi