Maliye Postası Dergisi
SORUMLU SIFATIYLA TEVKİFAT YAPMASI GEREKİRKEN YAPMAYANLARA UYGULANACAK CEZALARDA YENİ DÖNEM
Hasan POYRAZ
10 Ekim 2018 tarih ve 30561 sayılı Resmi Gazetede Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 21 Seri No.lu Tebliğ Yayınlanmıştır. Bu tebliğ ile KDV Genel Tebliğinde tevkifat yapmak zorunda olan ve alıcı konumunda bulunan mükelleflerin cezai müeyyidelerinde değişiklik yapılmıştır. Aslında Bu değişiklikle Vergi Müfettişlerince yapılan incelemelerdeki muallak bir husus da açıklık kazanmıştır. Makalemizde Kdv deki tevkifat uygulamasına Uygulama Tebliği çerçeveside özet olarak yer verilecek ve akabinde yapılan değişikliğe temas edilecektir.
KDV’DE TEVKİFAT UYGULAMASI:
3065 sayılı Kanunun (9/1) inci maddesine göre, mükelleflerin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahiptir.
Vergi alacağını güvence altına almak amacıyla düzenlenen bu madde sadece ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlar için öngörülmüş değildir. Maliye Bakanlığı, bunların dışında gerekli gördüğü diğer hallerde de verginin ödenmesinden işleme taraf olanları sorumlu tutabilecektir.
Maddede belirtilen işlemlere taraf olanlar, kendine mal teslim edilen veya hizmet ifa edilen kişi ve/veya kurumlardır. Bunlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten mükellef gibi sorumlu olacaklardır. KDV de iki türlü tevkifat bulunmaktadır. Tam Tevkifat ve Kısmi Tevkifat.
Tam Tevkifat Uygulaması: