Maliye Postası Dergisi
SON YASAL DÜZENLEMELER IŞIĞINDA SERBEST BÖLGELER MEVZUATI
Ülkemizde ilk serbest bölgenin kurulmasından bu zamana 30 yılın üzerinden bir süre geçtiğini ve zamanla bu bölgelere farklı fonksiyonlar yüklendiğini görmekteyiz. Yasal ilk düzenleme olan 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu ile beraber, ihracatın artırılması, yabancı sermeyenin teşviki ve ekonomik kalkınmanın bir aracı olmak gibi temel fonksiyonların ise serbest bölgeler için sürekli bir amaç olarak korunduğunu söyleyebiliriz.
Nitekim bu kapsamda yapılan yasal değişiklerle, serbest bölgede faaliyet gösteren imalatçılara ve firmalara gelir ve kurumlar vergisi istisnası, gelir vergisi stopajı desteği, damga vergisi, resim ve harç istisnası ile gümrük ve katma değer vergisi istisnası gibi birçok teşvik edici düzenlemenin yapıldığını görmekteyiz.
Kuşkusuz dünyada yaşanan ekonomik kriz ve dönüşümlerin de bu bölgeler üzerindeki etkileri yadsınamaz. Zira ülkemiz bağlamında, serbest bölgelerdeki ticaret hacminin son yıllarda esaslı bir artış göstermediği, serbest bölge ticaret hacminin yalnızca yüzde 35'inin serbest bölgelerden yurtdışına yapılan ticaretten oluştuğu gerçeği dikkate alındığında, bu bölgeler için yapılan yasılan değişikliklerin ne kadar yerinde olduğu anlaşılmaktadır.
6772 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile de serbest bölgeler mevzuatında kapsamlı değişiklikler yapıldığını, bu değişikliklerle, serbest bölgelerde başvuru ve faaliyet süresince her türlü bürokrasinin en aza indirilmiş olması ve bu bölgelerin özel sektör şirketlerince dinamik bir şekilde işletilmesinin hedeflendiğini görmekteyiz.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
