Maliye Postası Dergisi
SON DÜZENLEMELER DOĞRULTUSUNDA PERSONELE SAĞLANAN YEMEK MENFAATİ VE VERGİSEL BOYUTLARI
Cemil GÜNDÜZ
İşçi haklarına ilişkin uygulamalar ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. İngiltere veya Anglo Amerikan ülkelerinde farklı uygulamalar olsa da. Özellikle Kara Avrupasındaki ülkelelerde çalışan personelin iş saatlerindeki yemek ihtiyaçları şirketlerce karşılanmaktadır. Ülkemizde de neredeyse işletmelerin büyük çoğunluğu istihdam etmiş oldukları personelin iş saatlerine tekabül eden yemek ihtiyaçlarını da karşılamaktadır.
İşletmeler tarfından sağlanan bu yemek tedariğinin muhakkak vergi hukukuna dayanan bir tarafı da vardır. Makalemizde çalışanlara sağlanan bu yemek hizmetinin vergisel boyutları açıklanmaya çalışılacaktır.
1. PERSONELE SAĞLANAN YEMEK HİZMETLERİNİN SAĞLANMA YÖNTEMİ
Personelin yemek ihtiyacı işletmede yer alan yemekhanede karşılanabildiği gibi işyeri dışından da karşılanabilmektedir.
Personele işletmede verilen yemekleri iki gruba ayırabiliriz;
Birincisi dışarıdaki yemek firmalarından temin edilerek işletmede sunulan yemekler ikincisi ise dışarıdan satın alınan yiyecek malzemelerinin işletmede pişirilmesi ile sunulan yemeklerdir.
Personele işletme dışından sağlanan yemeklerinde farklı türleri bulunmaktadır. Bunlardan birincisi personelin dışarıdaki anlaşmalı restoranlarda yemek yemesini sağlamak için verilen yemek çekleri (ticket), ikincisi ise personelin yine anlaşmalı restoranlarda yemek yemesi ve yemek bedelinin belli periyotlarla işletmeye fatura edilmesi yöntemidir.
2. YEMEK VERME HİZMETLERİNİN VERGİSEL BOYUTU