Maliye Postası Dergisi
SON DEĞİŞİKLİKLER SONRASINDA KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN ESASLARI
Faruk YÜKSEL
lkemizde son dönemde döviz kurlarında yaşanan yükselişler ve oynaklıkların etkisiyle ekonomik faaliyetlerin yürütülmesinde ve devam ettirilmesinde sıkıntılar yaşanmakta, konkordato ilan eden işletme sayısı artmaktadır. Ekonomik faaliyetlerde yaşanan bu tür sıkıntılar kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneğini gündeme getirmiştir. Ekonomik faaliyetlerin olağan akışı içerisinde yürütülmesinin mümkün olmadığı durumlarda başvurulabilecek bir yöntem olan kısa çalışma işverenlerin yaşadıkları sıkıntıları hafifletmeyi ve işten çıkarmaları önlemeyi hedefleyen bir uygulamadır.
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile düzenlenen kısa çalışma ödeneği ile ilgili olarak 6111 sayılı Kanun bazı değişiklikler getirmiştir. Kısa çalışma ödeneği ile ilgili uygulama esaslarını belirlemek üzere de Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik çıkarılmıştır. En son 09/11/2018 tarihinde çıkarılan Kısa Çalışma Ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile önemli düzenleme ve değişiklikler yapılmıştır.
Yazımızda yapılan son çerçevesinde kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği ile ilgili açıklamalar yapılacaktır.
1. KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?
Kısa çalışma; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz yada zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması halleridir.