Maliye Postası Dergisi
SİTE/APARTMAN YÖNETİMLERİNİN TEVKİFAT YAPMA SORUMLULUĞU
Şehir hayatında müstakil evlerde oturanlar hariç, çoğunluğun yaşadığı apartman ve sitelerde, gerek kat maliki gerekse kiracı olarak birçoğumuz kat maliki kurulu (yönetim kurulu) üyesi, yönetici ve denetçi gibi görevlerde bulunmak durumunda kalmaktayız. Bu çalışmamızda site ve apartman yöneticilikleri tarafından yapılan hizmetlerin karşılığı olarak çeşitli kişilere yapılan ödemelerin vergilendirilmesi konusu incelenecektir. Yapılan ödemelerin bazıları kapıcı, bahçıvan ve kalorifercilerde olduğu gibi gelir vergisinden istisna edilirken, istisna kapsamında olmayan ödemeler ise vergi tevkifatına tabi tutularak muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.
Kurumlar vergisi ve katma değer vergisi yönünden mükellefiyeti bulunmayan site ve apartman yöneticiliğinin, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutma ve belge düzenleme zorunluluklarının bulunmamakla beraber; istisna kapsamında olmayan ücret ödemeleri için ücret bordrosu düzenlemesi, gelir vergisi tevkifatı yapması ve muhtasar beyanname vermesi söz konusu olabilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61'inci maddesine göre ücret; işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez. Aynı maddenin 4'üncü bendinde ise; yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatlerin de ücret olarak vergilendirileceği hüküm altına alınmıştır.