Diğer Haberler
Şirketlerin Planlı Eskitme Stratejisi Dünyanın Kaynaklarını Tüketiyor
20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan planlı eskitme yani ürünlerin ömrünü bilinçli olarak sınırlı tutma stratejisi dünyanın kaynaklarını hızla tüketiyor.
Amerika Birleşik Devletlerinde 1901 yılından bu yana yanan bir ampul bulunuyor. Evladiyelik tanımlamasına en iyi örneklerden biri olan bu ampul 120 yıl dayanabiliyorsa, bugün üretilenlerin ömrü neden aylarla sınırlı? Nedeni 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan planlı eskitme stratejisinde yatıyor.
Birçok sektör için geçerli olan "planlı eskitmeye" yol açan ekonomik bir model var. Ürün kalitesinin üreticiler tarafından bilinçli olarak düşürüldüğü, lineer yani doğrusal ekonomi...Kullanım süresi kısa seri üretim ürünlerin, henüz işlevini kaybetmeden tüketiciler tarafından yenileriyle değiştirildiği gözlemlenebiliyor. "Planlı eskitme" en çok elektronik ürünlerde gündeme geliyor. Türkiye’deki akıllı telefon değiştirme sıklığı oldukça kısa. Araştırmalara göre bu süre 1,7 yıl. Hatta kullanıcıların yüzde 30’u için bu süre sadece 6 ay... Bu, global bir problem. Zira araştırmalara göre Almanya’da televizyonların yüzde 60’ının henüz çalışıyorken ve bir problemi yokken değiştiriliyor.
Her ne kadar lineer ekonomi uzun yılladır kabul görmüş olsa da, doğa için sürdürülebilir değil ve doğal kaynakların bu hızda kullanımı, dünyanın geleceğini tehlikeye düşürecek boyutlara ulaştı. Yakın geçmişe kadar da insanlar kaynakların sınırlı olduğu gerçeğini akıllarına hiç getirmen, doğanın ekonomik sistemin talep ettiği tüm kaynakları, sınırsız bir şekilde sağlayabileceğine inanmayı tercih ettiler. Yapılan hesaplamalar 2021 yılında "1,7 dünya varmış" gibi tüketim yapıldığını ortaya koyuyor.
Kaynak: trthaber.com