Maliye Postası Dergisi
SINAİ MÜLKİYET HAKLARINDA İSTİSNA
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nda(1) yapılan Ar-Ge harcamalarına ilişkin indirim müessesesinden sonra yapılan bir diğer uygulama sınai mülkiyet haklarında istisna düzenlemesidir. Buna göre; Türkiye'de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşlardan 01/01/2015 tarihinden itibaren elde edilen kazanç ve iratlara istisna uygulanacaktır.
Peki sınai mülkiyet nedir?
Sınai mülkiyet; buluşların ve yeniliklerin, yeni tasarımların ve özgün çalışmaların ilk uygulayıcıları adına ticaret alanında üretilen ve satılan malların üzerlerinde, üreticisinin veya satıcısının ayırt edilmesini sağlayacak işaretlerin sahipleri adına, kayıt edilmesini ve böylece bu kişilerin ürünü üretme ve satma hakkına belirli bir süre sahip olmalarını sağlayan gayri maddi bir haktır. Patent ve faydalı model, sınai mülkiyet haklarından biridir. Patent ve faydalı model ise; sınırlı bir süre ve yer için üçüncü kişiler tarafından buluşun izinsiz olarak üretilmesini, satılmasını, kullanılmasını veya ithal edilmesini engelleme yoluyla sahibine tanınan tekel haklarıdır.
Kurumlar Vergisi Kanunu’na 6518 sayılı Kanunun 82 nci maddesiyle eklenen ve 01/01/2015 tarihinden itibaren elde edilen kazanç ve iratlara ve bu tarihten itibaren yapılacak vergi kesintilerine uygulanmak üzere 19/02/2014 tarihi itibariyle yürürlüğe giren sınai mülkiyet haklarında istisna başlıklı 5/B maddesine göre:
“(1) Türkiye'de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların;