Maliye Postası Dergisi
SINAİ MÜLKİYET HAKLARINDA GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI
19/2/2014 tarihli ve 6518 sayılı Kanunun 82 nci maddesiyle 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen “Sınai mülkiyet haklarında istisna” başlıklı 5/B maddesiyle birlikte sınai mülkiyet haklarında istisna uygulaması teşvik müesseseleri arasında yer almıştır. Teknoloji yatırımlarının artırılması, bunların transfer edilebilmesinin teşvik edilerek ülkemize bu alanda katma değer ve uluslararası rekabet gücü kazandırılması ile sınai mülkiyet haklarının ticarileştirilmesi amacıyla ihdas edilen bu maddeyle; Türkiye’de gerçekleştirilen Ar-Ge, yenilik ve yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan ve incelemeli sisteme göre patente veya olumlu araştırma raporlu faydalı model belgesine bağlanan buluşların kiralanmasından, devrinden veya satışından ya da üretim sürecinde kullanılmasından 1/1/2015 tarihinden itibaren elde edilen elde edilen kazanç ve iratların %50’sinin gelir ve kurumlar vergisinden istisna tutulmasına imkan getirilmiştir.
Bu kazanç istisnasına ilave olarak Türkiye’de gerçekleştirilen Ar-Ge, yenilik faaliyetleri ve yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan patentli veya faydalı model belgeli buluşlara ilişkin gayri maddi hakların kiralanması, devri veya satışı katma değer vergisinden de istisna edilmiştir.
Ancak, maddenin yürürlüğe girmesinden bugüne kadar geçen süreç, bu istisnayla beklenen amaca ulaşılabilmesi için bazı değişiklikler yapılması gerektiğini ortaya koymuştur.
6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 57 nci maddesi ve Geçici 1 nci maddeleriyle istisna uygulamasında köklü değişiklikler yapılmış, 11 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğiyle 11 ila 16 ncı maddeleriyle söz konusu istisnadaki bu değişikliklerin uygulanmasına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Yazımızda bu değişikler sonrası istisna uygulaması ayrıntılarıyla incelenmiştir.