Maliye Postası Dergisi
SİGORTALILIĞIN TESPİTİ HAKKINDAKİ BİR YARGI KARARI VE DEĞERLENDİRME
Ahmet ESEN
Kararın Özeti: 06.05.1998 tarihinden itibaren vergi mükellefiyeti bulunan ancak 02.08.2003 tarihine kadar tescili yapılmayan veya tescil yerine geçen kuruma verilmiş giriş bildirgesi ve prim ödemesi bulunmayan davacının 06.05.1998 tarihinden itibaren sigortalı sayılamayacağı gözetilmelidir. (11.07.2018 tarih ve E:2018/4318; K:2018/6553 sayılı karar)
Dava; Bağ-Kur Kanununun 4/1-b maddesine göre sigortalılığın 06.05.1998 tarihinden itibaren başlatılmasına ilişkin olup mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kanuna göre sigortalı sayılanların, sigortalı sayıldıkları tarihten itibaren üç ay içinde kuruma başvrarak kayıt ve tescil yaptırmalarının zorunlu olduğu, aksi durumda, kurumca resen tescil işleminin yapılacağı hükme bağlanmıştır.
Sigortalılık niteliği taşıdıkları halde Bağ-Kur’a kayıt ve tescil yaptırmamış olanlar hakkında Bağ-Kur kanunu geçerlidir.
Yasaya göre belirlenen tarihlere kadar sigortalılık tescili bulunmayanların artık öncesine ilişkin tescil ve tespit talebinde bulunmaları mümkün değildir.Dolayısıyla bu kapsamdaki kişiler kendilerine yüklenmiş olan kayıt ve tescil yükümlülüğünü yerine getirmedikleri için kendileri yönünden kesinleşmiş ve kişisel niteliğe dönüşmüş bir kazanılmış hak bulunmamaktadır.
KHK’nın yürürlüğe girdiği tarihe kadar vergi dairesine kayıtlı olarak kendi nam ve hesabına bağımsız çalıştıklarını belgeleyen sigortalıların, vergiye kayıtlı bulundukları süreler, bu süreye ilişkin prileri, ödeme tarihinde bulundukları gelir basamağı prim tutarı üzerinden ödemek kaydıyla sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
