Diğer Haberler
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Sermaye Yeterliliklerinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik
Şerketin özsermayesi, gerekli özsermayeden düşük olmayacak. Sermaye yeterliliği hesaplama dönemleri itibariyle özsermaye/gerekli özsermaye oranının yüzde 100 ile yüzde 115 arasında olması, öz değerlendirme aşamasında, şirket, sermaye yeterliliği tablolarının Müsteşarlığa gönderilmesi gereken tarihten itibaren 45 gün içinde risk bazında kendi değerlendirmesini yapacak ve özsermaye/gerekli özsermaye oranının belirtilen oranlar arasında gerçekleşmesinin nedenleriyle gelecek dönemlere dair beklentilerini de içeren bir raporu Müsteşarlığa gönderecek.
Yüzde 33 ile yüzde 69,99 arasındaki "acil tedbir alma" aşamasında şirketin, sermaye yeterliliği tablolarının Müsteşarlığa gönderilmesi gereken tarihten itibaren 20 gün içinde sermaye açığının riskin azaltılması veya sermaye ilavesi başta olmak üzere Müsteşarlıkça uygun görülecek yöntemlerle kapatılmasına dair bir planı Müsteşarlığa sunması ve özsermaye / gerekli özsermaye oranı, takip eden 6 ay içinde en az yüzde 70'e, 1 yıl içinde ise en az yüzde 100'e çıkarılacak.
Yüzde 33'ün altına düşmesi olan "müdahale" aşamasında Sigortacılık Kanunu ile Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu hükümleri çerçevesinde işlem yapılacak. Bu maddeye göre yapılacak sermaye veya sermayeye mahsuben avans ödemeleri nakit veya nakit benzeri varlıklarla gerçekleştirilecek. Müsteşarlık, halka açık şirketler için bu maddede geçen süreleri başvuru üzerine uzatabilecek. Bu hükümler aralık ayı sermaye yeterliliği sonuçları için uygulanacak. Haziran dönemi sonuçları gösterge niteliğinde olacak.
Müsteşarlık, şirketin mali yapısını göz önünde bulundurarak eksik kalan sermayenin belirtilen sürelerden daha kısa bir süre içinde tamamlanmasını talep edebilecek. Şirket, özsermayenin gerekli özsermayenin altına düşmesiyle sonuçlanacak şekilde kar dağıtımı yapamayacak.
Şirketler, şekli ve içeriği Müsteşarlıkça belirlenen sermaye yeterliliği tablosunu haziran ve aralık dönemleri olmak üzere yılda iki defa hazırlayacak ve bu dönemleri takip eden 2 ay içinde Müsteşarlığa gönderecek. Müsteşarlık belirleyeceği esaslar dahilinde sermaye yeterliliği tablosu hazırlama dönemleri ve gönderim sürelerinde değişiklik yapabilecek.