Maliye Postası Dergisi
SGK TARAFINDAN KESİLEN İDARİ PARA CEZALARINDA İNDİRİMİN YAPILACAĞI FİİL VE DURUMLAR
Mahmut ÇOLAK
I- GİRİŞ
Bilindiği üzere, SGK 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “İdarî Para Cezaları ve Fesih Hükümleri” başlıklı Altıncı Kısmının “Kurumca (SGK) verilecek idari para cezaları” başlıklı 102’inci maddesine göre idari para cezası uygulamaktadır. Bu çalışmamızda SGK tarafından kesilen idari para cezalarında indirimin yapılacağı fiil ve durumlar değerlendirilecektir.
II- İNDİRİM KONUSU EDİLECEK FİİLLER VE DURUMLAR
Birinci İndirim Durumu
Mahkeme kararına,
Kurumun (SGK) denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca yapılan tespitler,
Diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelere,
Kamu idarelerinden alınan belgelere,
istinaden düzenlenenler hariç olmak üzere,
Sigortalı işe giriş bildirgesinin,
Genel sağlık sigortası giriş bildirgesinin,
İşyeri bildirgesinin,
Vazife malullüğü olayına ilişkin SGK’ ya yapılması gereken bildirimin,
İhale konusu işlerin bildirilmesine ilişkin SGK’ ya yapılması gereken bildirimin,
Yapı ruhsatı ve diğer tüm ruhsat veya ruhsat niteliği taşıyan işlemlerine ilişkin SGK’ ya yapılması gereken bildirimin,
Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin,
yasal süresi geçtikten sonra ilgililerce kendiliğinden 30 gün içinde verilmesi ve söz konusu cezaların ilgililerce, yapılacak tebligat tarihini takip eden günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde,
öngörülen cezalar 1/4 oranına karşılık gelen tutar üzerinden uygulanır.
Uygulama Örneği-1: A Limited Şirketi sigortalısının işten ayrılış bildirgesini işten ayrıldığı tarihten itibaren 10 gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile SGK’ ya bildirmesi gerekirken, bildirmediğini kendiliğinden 30 gün içerisinde fark edip gereken bildirimi yaparsa ve ayrıca yapılan tebligata istinaden 15 gün içinde ödemeyi de gerçekleştirirse asgari ücretin 1/10 ‘u tutarında (0,1) uygulanacak idari para cezası, (1/10) / 4 = 0,025 olarak uygulanacaktır. 2022 yılı için 6.471,00 / 10 = 647,10 TL değil 161,77 TL üzerinden idari para cezası uygulanacaktır. Eğer şirket bu bildirgeyi kendiliğinden değil de yapılan SGK denetiminde tespit edilmiş olsaydı uygulanacak ceza, asgari ücretin 1/10 ‘u tutarında olacak idi (2022 yılı için 674,10 TL).
İkinci İndirim Durumu
İdarî para cezaları, Kuruma (SGK) itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde peşin ödenmesi halinde, bunun 3/4 ‘ü tahsil edilir.